Manifest för ett hållbart liv

På den här sidan kommer jag över tid att utveckla mina tankar kring det hållbara livet. Fokus är inte på specifika tips för hur man minskar sitt ekologiska fotavtryck utan snarare övergripande principer.

Det här är mitt manifest. Så här tänker jag och försöker agera för att leva hållbart i praktiken.

Tillväxtsamhället kontra utvecklingssamhället
Grunden för det hållbara livet är tron på att vårt nuvarande tillväxtparadigm måste ersättas med ett utvecklingsparadigm. Ett paradigm där en ständigt växande ekonomi inte är synonymt med en framgångsrik ekonomi. Ett paradigm där kvalitativa mål för människans utveckling väger tyngre än kvantitativa mål för ekonomins storlek. Paradigmskiftet är nödvändigt för att sätta igång de samhällsförändringar som behövs för att möjliggöra ett hållbart samhälle. Att skissa en bild av hur ett utvecklingssamhälle skulle se ut är inte enkelt. Tillväxtssamhället är det vi känner och lever i vilket betyder att alla förändringar kan upplevas som ett hot mot den nuvarande livsstilen, snarare än en möjlighet till ett annat liv. Ett liv som förvisso är annorlunda men inte nödvändigtvis sämre.

Materiell enkelhet
Mer är inte nödvändigtvis bättre. Jag avstår från att förvärva fler materiella ting än vad som är nödvändigt för att leva ett gott liv. Jag använder alla ting till deras tekniska livslängd är slut och bortom möjlighet till reparation. Över tid ska mitt innehav av tingestar minska. För att uppnå detta tillämpar jag metoden “en in, en ut” och rensar återkommande ut saker jag inte längre behöver och försöker hitta ett nytt hem åt dem.

Minimering av energi- och resursflöden
En central del av ett hållbart liv är att minimera de energi- och resursflöden som det dagliga livet orsakar. För att åstadkomma detta tillämpar jag avfallshierarkin:

  1. Reducera – minimera och substituera mer skadliga mot mindre skadliga flöden.
  2. Återanvänd – sälj det du inte behöver, köp alltid begagnat om det är möjligt.
  3. Återvinn – som sista utväg, återvinn på ett miljöriktigt sätt.

Avfallshierarkin går att tillämpa på alla olika typen av flöden, oavsett om det är vatten, värme, kläder, mat eller transporter.

Vegetarisk kosthållning
En kost rik på animaliska produkter är ej förenlig med hållbar matförsörjning för alla människor på jorden. Ett hållbart liv betyder en kosthållning där vegetariskt är normen och animaliskt är undantaget.

Transporter med låg miljöpåverkan
För att kunna klara mina transportbehov med minimal miljöpåverkan bor jag där det är möjligt att gå, cykla och åka kollektivt för att klara vardagen. Jag hyr bil de få tillfällen jag behöver en.

2 kommentarer to “Manifest för ett hållbart liv”

  1. Tack för en fantastisk blogg!

  2. Mycket inspirerande blogg. Sån här filosofi kan verkligen läka samhället från grunden. Bra jobbat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: