Hur mycket är tillräckligt?

av jstenling

Vi vill ofta ha mer än vi redan har. Mer pengar, mer prylar, större hus, finare bil, mer kläder. Vi sätter upp mål för att nå dit. Vi tänker, “lägenheten vi har nu är lite trång, det skulle vara skönt att flytta till något större.”, eller “den här mobiltelefonen börjar vara lite gammal, den där nya iPhonen verkar riktigt fräck”. Men när vi sitter i vårt nya boende och fingrar på den nya blanka telefonen, är vi nöjda då? Nej, då börjar det om på nytt. Vi tänker, “det här köket är förvisso inte så gammalt, men det skulle vara skönt att få ett nytt som är ljust och fräscht”, sen ser vi annonser för den nya iPhonen med ytterligare högre upplösning på skärmen och då måste vi ha den också. Det här är kärnan i konsumtionssamhället. Vi måste ständigt ha nytt och mer, ivrigt påhejade av det medieindustriella komplexet har vi blicken ständigt fixerad vid nästa materiella mål.

Men hur vore det om vi istället för att hänge oss till ohämmad konsumtion på kredit ägnade en stund åt att reflektera över hur mycket som är tillräckligt?

Vad gör dig lycklig?
Är det prylar, människor eller någon speciell typ av aktivitet? Om du vet svaret på denna fråga vet du också bättre vilka materiella ting du verkligen behöver för att vara lycklig.

Vilka drivkrafter har du?
Är det att tjäna pengar? Att ha nära relationer? Att lära dig nya saker? Om du känner till dina drivkrafter kan du bättre förstå vilka saker du behöver för att verkligen kunna få utlopp för din energi och din kreativitet.

Vad behöver du för att leva på en komfortabel nivå?
Livet handlar inte bara om att överleva. Vi vill alla leva något så när komfortabelt. Men frågan är vad som bidrar till komforten? Är det de där linneskåpet fullt med sängkläder och handdukar som skulle kunna vara hälften så stort? Är det garderoberna som svämmar över av kläder som aldrig används? Fundera på vad du egentligen behöver för att leva komfortabelt. Kanske är det så att du inte alls behöver allt du har i hemmet? Vad är tillräckligt för att leva komfortabelt?

Vad har du som går bortom att göra dig lycklig, tjäna dina drivkrafter och leva komfortabelt?
Se dig runt i ditt hem. Behöver du verkligen alla prylar? Vilka bidrar verkligen till ditt välbefinnande? Finns det prylar som bara tar upp plats, kostar pengar och inte höjer din livskvalitet?

Vad längtar du efter som går bortom tillräckligt?
Vi har alla saker som vi skulle vilja ha. Vilka saker längtar du efter? Behöver du dem för att ha tillräckligt? Varför längtar du efter just dessa saker? Kan du vara lycklig utan dem? Hur kan du i så fall göra dig av med din längtan efter dem?

Om du hittar och definerar vad som är tillräckligt för dig har du kommit en bra bit på vägen att bryta dig loss från konsumismens grepp för att istället fokusera på de saker som verkligen skänker dig livsglädje och tillfredställelse.

Det här inlägget är inspirerat av Leo Babauta och boken Your Money or Your Life.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: