När kommer minimalismtrenden till Sverige?

av jstenling

Jag har sedan något år tillbaka sporadiskt läst ett antal amerikanska minimalismbloggar. Historiskt har minimalism varit knutet till strömningar inom arkitektur, konst och design. Den typ av minimalism jag talar om här har dock inget med det att göra utan handlar om att leva enkelt. Som Anki säger: “Som jag ser det är minimalism en mer extrem form av frivillig enkelhet.” I dess mest extrema form finns exempel på personer som har sålt allt de äger för att leva en “platsoberoende livsstil”. Olika utmaningar i form av “100 saker” förekommer flitigt. En del av dessa bloggar har skaffat ett ganska stort följe. De större räknar tiotusentals läsare vilket förstås inte är stort i relativa tal, men tillräckligt många för att man ska kunna tala om en trend. Som vanligt är det vid kusterna som trenden utvecklas.

Har trenden nått Sverige?
Första 100 träffarna på “minimalism" på Google leder snarare till Norrgavel än bloggar om minimalism. Den första träffen som verkar relevant är till Robert Birmings blogg, sedan Less is more och några till. Men mest handlar det om kläder, inredning och sånt. Jag har inte sett någon i gammelmedia om detta som en “trend” på samma sätt som vi gjorde med nedväxling tidigare.

Det mesta som händer i amerikatt brukar ju förr eller senare nå Sverige, frågan är därför när denna trend ska vakna till liv även här? Till skillnad från nedväxlingstrenden för något år sen som främst handlade om barnfamiljer som växlade ner vardagen verkar minimalismtrenden primärt handla om unga ensamstående eller par utan barn. Jag är förvånad att inte någon “webbentreprenör” plockat upp stafettpinnen, eller har jag bara missat det? Om du läser detta och ägnar dig åt att leva minimalistiskt, kommentera gärna inlägget!

Vad handlar det om?
Eftersom jag själv försöker leva i frivillig enkelhet och under en längre tid kontinuerligt gjort mig av med materiella ägodelar räknar jag mig själv till anhängare av ett minimalistiskt leverne. Som med allt som har med levnadssätt att göra finns det inget “rätt sätt”, utan det handlar om att finna det som passar sin egen situation. Min personliga tolkning är att njuta av ett enkelt liv med min familj och mina vänner. Leva med färre ägodelar för att få mer tid till att ägna mig åt de saker jag gillar att göra. Nöja mig med det jag har och inte hela tiden sukta efter nytt.

I grund och botten handlar det om att leva enklare, med färre saker för att kunna njuta mer av livet.

Mer läsning
Börja med att läsa Ankis inlägg där hon länkar till ett gäng minimalistbloggar, det är en bra start.
Leo Babautas minimalistblogg följer jag själv.
Everett Bogue är ett exempel på en extrem minimalist som gått bananas. Han förklarade minimalismen död tidigare i år.

4 kommentarer to “När kommer minimalismtrenden till Sverige?”

  1. Något som slog mig när jag läste igenom det här blogginlägget är att jag inte tror att det kommer att slå lika stort i Sverige eftersom vi inte har samma extrema konsumism som i USA. Sådana här rörelser startar ju och ökar som svaret på något annat så vi kommer nog bara att se en långsam ökning här i Sverige. Den senaste tiden har jag funderat extra mycket på minimalism efter mitt cykeläventyr. Jag vill inte längre tyngas av en massa prylar – jag vill ut och cykla 🙂

  2. NU är trenden äntligen i Sverige!

    Nej, men allvarligt så ser vi fler och fler tecken på att allt fler människor ställer om till en mer och mer minimalistisk livsstil. Även gammelmedia har börjat skriva mer om ämnet sista tiden. Med lite tur så blir det allmänt trendigt och hippt inom en inte alltför snar framtid. 🙂

    Besök gärna vår blogg där vi skriver om ämnet: http://minimalisterna.se/

  3. Lever ganska så minimalistiskt. Med svenska mått gör jag det i allra högsta grad. När jag flyttade hemifrån vid 19 så var det både ett val men även en nödvändighet pga för lite arbetsinkomster. Idag är det en ganska nyligen återupptäckt frivillig livsstil. Drömde som barn att leva utan det mesta som folk tar för givet. Hade väl lite ”nunnetänkande”.

    Att fokusera på relationer och upplevelser har alltid gjort mig glad. Att leva utan överflödig konsumtion är ett redskap att kunna fokusera och inte fastna för mycket vid det materiella då jag måste erkänna att det kan få makt när man väl en gång äger en viss sak. Minimalism kan då alltså ses som tecken på att man lätt blir fäst vid saker, lättare kanske än andra som badar i saker och konsumtion utan att egentligen vara fäst vid det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: