Hetsar världen till materialism?

av jstenling

Jag har funderat på samma sak. Det är ju svårt att ställa om ett tankesätt, speciellt när hela världen hetsar en till att vilja ÄGA mer MATERIELLA saker.

Pernillas kommentar till mitt inlägg om vad man ska göra om man inte har några materiella mål i livet fick mig att fundera.

Är det så att världen hetsar oss till att vilja äga mer saker? Jag kan inte påstå att jag själv har känt mig speciellt hetsad av andra till att skaffa saker. Jag har helt klart ägnat min uppväxt åt att längta och spara till saker som jag ville ha. Stereo, teve, dator. Såna saker som man som tonåring inte ville dela med andra i familjen. Helt klart gör kommersiella intressen sitt bästa för att övertyga oss om vad vi behöver vi reklamen. Men gör våra vänner det?

Jag tror att det är så att materialismen är så naturlig i vårt samhälle att vi har svårt att ens reflektera över hur den ser ut. Samtidigt upplever jag att om man väljer att konsumera på en lägre nivå respekterar de flesta det och känner sig inte hotade av det. Visst kan man få frågor om det inte är dags att skaffa en ny telefon, men när man förklarar hur man tänker accepterar nästan alla att man vill göra på sitt sätt. Jag tror också man påverkar andra att fundera över sin egen konsumtion genom att visa på ett alternativ.

Jag tror helt enkelt att det största hindret till ett mindre materialistiskt liv är vi själva.

One Comment to “Hetsar världen till materialism?”

  1. Ja konsumtion är nog en stark identitetsskapande faktor i våra moderna liv. ”Man är det man köper” liksom. Shopping skapar gemenskap, grupptillhörighet och gemensamma samtalsämnen. Jag tror det är viktigare än det praktiska behovet av sakerna (vi köper ju mycket mycket mer än vi behöver).

    För mig är det viktigt att syssla med saker som fyller mitt liv med mening och identitet utan att det kretsar kring att köpa saker. Att odla grönsaker är en sådan sak, där samlas man kring ett gemensamt intresse med andra och blir bekräftad socialt – men utifrån en roll som producent snarare än konsument.

    Jag tror att alla behöver intressen som de delar med andra och som de känner definierar dem som person men jag tror absolut det ganska enkelt går att fylla det eventuela tomrum som det kan skapa att avstå från konsumtion genom att engagera sig mer i andra saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: