Guds utvalda art – Hur planeten kan överleva oss

av jstenling

image

Den brittiska journalisten Mark Lynas har gjort sig känd genom böckerna Oväder och Sex grader som båda handlar om klimatförändringar. I hans senaste bok Guds utvalda art – Hur planeten kan överleva oss övergår han från ett mer beskrivande anslag till att föreslå lösningar på hur vi kan bromsa uppvärmningen av planeten. Det hela görs inom ramverket för planetariska gränser som tagits fram av Johan Rockström och andra. Till många miljövänners fasa förespråkar han i boken både kärnkraft och genmodifierade grödor som lösningar för att snabbt kunna minska på utsläppen av fossila växthusgaser.

Om vi börjar med kärnkraften menar han att den förvisso inte är riskfri, men att miljörörelsen historiskt inte satt dessa risker i rätt perspektiv och vägt för- och nackdelar på ett rimligt sätt. Som exempel lyfter han fram Tysklands panikstängning av kärnkraftverk och de utsläpp av många miljoner ton koldioxid detta kommer leda till på grund av ökad elproduktion från kol.

När det gäller genmodifierade grödor menar han (och har här sällskap av många forskare) att det inte finns några specifika risker med växtförädling genom genmodifiering och att det finns stora förtjänster med genmodifierade grödor som kräver mindre bekämpningsmedel, kan växa under andra förhållanden osv.

Lynas är tillsammans med George Monbiot den andra brittiska journalisten som gör en sådan här radikal omsvängning. Han skriver i boken att han tidigare kampanjat mot både kärnkraft och genmodifierade grödor, men att han efter att ägnat mycket tid åt att undersöka fakta i ämnena ändrat ståndpunkt.

Direkt efter att jag läst ut boken började jag läsa The structure of scientific revolutions av Thomas S. Kuhn. Det är omöjligt att inte dra paralleller mellan Kuhns idéer om teorikriser och paradigmskiften och denna gryende omsvängning inom miljörörelsen för idéer som tidigare varit, för att parafrasera George W. Bush, “icke förhandlingsbara”. Det har liksom inte varit möjligt att vara miljövän och förespråkare för kärnkraft. Det vi ser nu tror jag är början på en omsvängning inom miljörörelsen som kommer pågå under de kommande decennierna.

Jag tycker att alla miljövänner ska läsa Lynas bok. Dels är den en bra genomgång av tanken bakom de planetariska gränserna, dels utmanar den invanda föreställningar om vad som är rätt att göra.

George Monbiots omsvängning i kärnkraftsfrågan

8 kommentarer to “Guds utvalda art – Hur planeten kan överleva oss”

 1. skriver han någonting om risken för att biodiversiteten inom växtriket skulle försvinna av GMO-plantor? Det är en av de största riskerna jag ser med GMO.

  • Nej, inte vad jag kan minnas. På vilket sätt kan GMO-plantor leda till sämre biodiversitet?

   • Vad jag har förstått så finns det risk för att en växt som är genetiskt manipulerad till att vara resistent mot t.ex. ett ogräsmedel ”tar över” de andra grödorna som inte är det.

    ”Outcrossing, or ‘gene flow,’ refers to GMO crops passing their new traits on to wild plant life, potentially threatening biodiversity. The local flora may be altered in a way that could potentially enable them to out-compete other species in their habitat. ” (http://blog.lohas.com/blog/enlightened-planet/-gmo-crops-threaten-biodiversity)

    Jag har en ganska negativ bild av GMO efter att jag såg filmen ”Future of Food” (http://www.thefutureoffood.com/About.html) i höstas, men det mesta man läser o ser om GMO är väligt svart eller vitt.

   • Ja, detta förs ju ofta fram som en risk. Jag skulle vilja höra någon som kan plantgenetik förklara detta. Vilken mekanism skulle möjliggöra denna överföring av gener? Hur stor är risken? Hur skiljer sig denna risk från den överföring av gener som sker vid ”konventionell” växtförädling? Sen är det självklart så att GMO grödor används i stor utsträckning för monokulturer vilket ju är förödande för biodiversitet, men det har ju inget direkt att göra med att det är GMO. Precis som du skriver är det ju väldigt svart eller vitt, helt i enlighet med gällande paradigm inom miljörörelsen.

 2. det skulle absolut vara intressant att höra mera om detta av någon som ha läst genetik. också en debatt med ”experter” från båda hållen efterlyses 🙂

 3. Kan rekommendera Vandana Shivas bok Women ecology and development för att kasta lite ljus på GMO och maktfrågan.
  Allt gott

 4. Apropå: ”Det har liksom inte varit möjligt att vara miljövän och förespråkare för kärnkraft.”

  Det finns redan ”fri energi” utan kärnkraft inblandad – som mer än väl räcker åt alla – som jag ser det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: