Slit och släng är tidens melodi

av jstenling

Den skäggtrimmer som jag fick när jag flyttade till Stockholm för snart tio år sedan började att tappa sugen efter nyår. Batteriet blev så dåligt att även med en hel natts laddning hann jag knappt raka mig innan det var slut igen. Eftersom den i övrigt är i strålande skick och jag har köpstopp bestämde jag mig för att försöka byta ut batteriet mot ett nytt.

DSC_4430När jag började ta isär den blev det snabbt tydligt att den inte är konstruerad för att det ska vara möjligt. Tanken från Braun är sannolikt att när batteriet efter tio år är slut ska man köpa en ny skäggtrimmer. Det här fenomenet stöter man på med många andra apparater. I Apples iPod är till exempel batteriet så krångligt att byta att man måste lämna in den och det kostar så pass mycket att det känns som mer värde för pengarna att köpa en helt ny häftig iPod med färgskärm istället. Musikspelare utvecklas förvisso snabbt och kan på bara något år kännas hopplöst omoderna. En skäggtrimmer är dock ganska likadan idag som för tio år sedan. Att även den typen av apparater är konstruerade för att behöva slängas bort innan de är trasiga tycker jag är bedrövligt. Nu lyckades jag till sist byta batteri, det tog några timmar, men när jag väl fick alla bitar på plats och kunde raka mig som i gamla dagar kände jag mig väldigt nöjd med mig själv.

3 Responses to “Slit och släng är tidens melodi”

  1. Underbart att läsa om rakapparaten som fick nytt liv.
    Jag måste erkänna att jag är en slit- och- slängare, men det ska bli ändring på det. Jag börjar försiktigt med att återanvända papperspåsar och andra förpackningar. En förutsättning är att man har bra förvaringsutrymmen så att saker slipper ligga framme.

    Angående rakapparaten. Det ser ut som ett vanligt R6-batteri, stämmer det?

  2. Ja, det stämmer. Originalbatteriet var helt blankt, ingen angivelse av spänning eller kapacitet. Jag provade med ett vanligt laddningsbart R6 och det fungerade fint.

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: