Dina pengar eller ditt liv: Introduktion

av jstenling

Detta är det första inlägget i en serie om boken Your Money or Your Life av Joe Dominguez och Vicki Robin. Jag kommer varje vecka att publicera ett inlägg för varje av bokens nio steg. Vissa av stegen går att utföra direkt, andra kräver flera månader innan de är färdiga. Det tar alltså ganska lång tid att gå igenom programmet och det kräver en del arbete.

Även om du väljer att inte utföra stegen hoppas jag att inläggen kan mana till reflektion kring ditt förhållande till pengar. Jag läste nyligen en intervju med Charlie Söderberg från teveprogrammet Lyxfällan där han sa att en genomsnittlig person spenderar mindre tid på sin ekonomi än på att borsta tänderna. Jag kände mig väldigt träffad av det uttalandet. Visst har jag koll på räkningar, besparingar och hur mycket pengar jag har kvar på kontot. Jag har dock aldrig undersökt närmare vad månadslönen går åt till eller vilken avkastning jag egentligen får på besparingarna. Dessutom borstar jag tänderna väldigt länge…

På baksidan av Your Money or Your Life kan man läsa:

Do you spend more than you earn? Does making a living feel more like making a dying? Do you feel stuck in a job you can’t afford to leave? Is money fragmenting your time and relationships with family and friends? If so, Your Money or Your life is for you.

Själv formulerade jag för ett par år sedan halvt på skämt, halvt på allvar följande mål: När jag fyller fyrtio ska jag inte vara tvungen att lönearbeta för att försörja mig. Målet är inte att sluta jobba. Målet är att ha den grundläggande försörjningen ordnad så att jag kan ägna min tid åt projekt som jag själv tycker verkar roliga. Två saker som jag vet att jag vill göra är studera och starta och utveckla ett företag. De flesta som jag berättat om mitt mål för har dragit lite på smilbanden och kommenterat att det låter helt orealistiskt.

Nu faller det sig så bra att målet med programmet i Your Money or Your Life är att bli ”Financially Independent”. Med det menar författarna att du får din grundläggande försörjning från en annan källa än lönearbete: ditt kapital.

Boken är indelad i ett förord, en prolog, nio kapitel (ett för varje steg i programmet) och en epilog. Här sammanfattar jag prologen utifrån vad jag tycker är väsentligt. Mycket är utelämnat, men jag har försökt att få fram de viktigaste poängerna utan att bli allt för långrandig.

Prologen

Ställ dig själv följande frågor:

 • Har du tillräckligt med pengar?
 • Tillbringar du tillräckligt av din tid med familj och vänner?
 • Kommer du hem från jobbet full av liv?
 • Har du tid att delta i aktiviteter som du tycker är viktiga?
 • Om du blev uppsagd från ditt jobb, skulle du se det som en möjlighet?
 • Är du tillfreds med ditt bidrag till världen?
 • Har du ett bra förhållande till pengar?
 • Reflekterar ditt jobb dina värderingar?
 • Har du tillräckligt med besparingar för att klara sex månaders normala omkostnader?
 • Skapar ditt jobb, dina utgifter, dina relationer och dina värderingar en helhet?

Om du svarade nej på någon av frågorna är den här boken för dig.

Det finns många böcker som handlar om pengar. Det alla har gemensamt är att de betraktar din ekonomi som något som är skiljt från resten av ditt liv. Syftet med den här boken är att integrera din syn på pengar så att den bildar en helhet med resten av ditt liv.

Vi lever just nu efter en karta som ritades när den industriella revolutionen tog fart. En revolution som till en början levererade bättre levnadsvillkor för alla. Vid någon tidpunkt de senaste fyrtio åren övergick dock revolutionen från att leverera varor och tjänster som gjorde verklig nytta till sådana som handlade mer om komfort och lyx.

Efter många år med den gamla kartan visar den tydliga tecken på att inte leda oss på rätt väg:

 • Personliga konkurser har stigit kraftigt sedan 50-talet.
 • Antalet personer som spenderar mer än de tjänar har ökat kraftigt i de lägre inkomstskikten.
 • Antalet barn som lever under fattigdomsstrecket ökade från 14,9 procent 1970 till 19 procent 1990.
 • 31 procent av tillfrågade säger att de inte spenderar tillräckligt med tid med sina familjer och 38 procent säger att de drar ner på sömnen för att spara tid (för att tjäna mer pengar).
 • Skilsmässofrekvensen är 34 procent högre än 1970.
 • Den genomsnittliga 50-åringen har besparingar på $2300.
 • Den genomsnittliga amerikanen jobbar 20 procent mer idag än 1973 och har 32 procent mindre fri tid.
 • 48 procent av manliga chefer säger att deras liv är ”tomt och meningslöst” trots år av strävan i näringslivet.

Vårt förhållande till pengar har gått från att handla om att tjäna vårt levebröd till att uppta en allt större del av vårt liv: Att tjäna, spendera, investera, äga och skydda dem.

De flesta av oss spenderar betydligt mer än 40 av veckans 168 timmar på att tjäna pengar: Vi klär oss för våra jobb, vi pendlar till våra jobb, vi tänker på jobbet när vi är hemma, vi spenderar kvällar och helger med menlös underhållning för att återhämta oss från våra jobb och vi blir sjuka av våra jobb.

Vi måste spendera pengar för att behålla våra jobb: Vi köper jobbkläder, vi betalar för att pendla till våra jobb och vi äter dyra jobbluncher. Vi måste spendera pengar så att vårt boende, vår bil och vår livsstil reflekterar vår status på arbetsmarknaden.

Med all den tid och pengar vi spenderar på jobbet, är det underligt att när någon frågar ”vad gör du?” svarar vi ”jag är rörmockare” och inte ”jag arbetar med rörmockeri”?

Problemet med den gamla kartan är att den leder oss på fel väg. Vår höga materiella standard har inte lett till motsvarande höga livskvalitet. Meningen med den här boken är att skapa en ny vägkarta för pengar, att få dig att tänka i nya banor och integrera pengarna i resten av ditt liv.

Finansiell intelligens
Finansiell intelligens är att se på pengar objektivt utan känslor och antaganden. Blir man verkligen lycklig av pengar? Om jag säljer merparten av min tid för pengar, gör det mig trygg?  För att bli finansiellt intelligent måste du ta reda på hur mycket pengar du har tjänat hittills och hur dina inkomster och utgifter ser ut. Men det räcker inte, du måste också få klart för dig vad pengar verkligen är och vad du byter mot pengarna i ditt liv.

Ett resultat av finansiell intelligens är att bli kvitt sina skulder och att ha besparingar för att täcka minst sex månaders normala omkostnader. Om du följer programmet i den här boken kommer du att bli finansiellt intelligent.

Finansiell integritet
Finansiell integritet är att lära sig den verkliga påverkan dina inkomster och utgifter har på din familj och på planeten. Det är att veta vad som är tillräckligt med pengar och saker för att befinna sig på toppen av förnöjsamhetskurvan och vad som bara är onödigt. Det är att ditt ekonomiska liv är i samklang med dina värderingar. Om du följer programmet i den här boken kommer du att få finansiell integritet.

Finansiellt oberoende
Finansiellt oberoende är en konsekvens av att följa alla stegen i programmet. Det är att du får din grundläggande försörjning från en annan källa än lönearbete: ditt kapital. Men finansiellt oberoende handlar inte bara om pengar: det är allt som frigör dig från pengaberoende, som att laga bilen eller klippa håret.

I nästa inlägg börjar vi med steg ett: Att sluta fred med din ekonomiska historia. Jag kommer också att följa upp varje inlägg med mina personliga reflektioner.

Tidigare inlägg i serien
Dina pengar eller ditt liv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: