Bokrecension: Simple Living – One couple's search for a better life

av jstenling

av Frank Levering och Wanda Urbanska

Till skillnad från de andra böcker jag läst om frivillig enkelhet berättar Simple Living en historia som många säkert kan identifiera sig med: Ungt par i karriären flyttar från det hektiska livet i storstaden till landsbygden för att finna ett enklare, mer autentiskt liv.

I inledningen av boken beskriver Frank och Wanda hur deras liv i Los Angeles helt uppfylls av deras karriärer. Han som manusförfattare, hon som journalist. De flesta vakna timmarna fylls med arbetsrelaterade aktiviteter.

It was fine to reach for the stars when we first got to the coast, but after seven years och earthbound aspiration, the glitter och possibilities – of juicy film deals and fat book contracts – had worn off. By then there was nothing heroic about the struggle to meet $640 rent on a two-room apartment each month, as well as insurance and upkeep for two vehicles. The almost daily chore of coming up with bottles of wine for dinner parties and meal tabs för restaurant dinners seemd more like an albatross than the good life. We were weary of having to make – and shell out – so much money, yet we understood that dropping of of our social circle would close doors to the writing and film community for which we’d originally come west.

Efter att successivt blivit medvetna om att livet i Los Angeles gjort dem olyckliga kommer vändpunkten. Franks pappa drabbas av en hjärtattack och paret bestämmer sig för att på prov flytta till Franks barndomshem, Levering Orchard i Virginia och hjälpa till under faderns konvalescens. När sommaren har gått har de bestämt sig för att lämna Los Angeles och börja ett nytt liv på gården.

Resten av boken handlar om parets vedermödor som fruktodlare. Frank har till en början svårt att acceptera de långa dagarna med hårt arbete ute bland fruktträden. Wanda har problem med att leva tätt inpå Franks släkt som bor i hus runt omkring i dalen. Paret reser runt i USA och besöker andra som lever det enkla livet och vi får ta del av deras inspirerande berättelser. Steg för steg söker sig Frank och Wanda fram till det liv de vill leva.

Jag tycker att boken är väl värd att läsa. Många känner säkert igen sig i den hjälplöshet det innebär att vara i ekorrhjulet utan en chans att hoppa av. Vi behöver inspirerande berättelser för att faktiskt våga ta språnget. Nu är det såklart inte speciellt många som har en stor gård i familjens ägo vilket gör att just parets berättelse inte är speciellt representativ för de som väljer ett enklare liv. Likväl finns här många tänkvärda tankar samlade och framförallt är det en läsvärd historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: