Rekyleffekten

av jstenling

Jag har tidigare skrivit om Jevons paradox:

Jevons paradox lyfts ofta fram av kritiker till energieffektivisering. De menar att det spelar ingen roll om vi effektiviserar energianvändningen eftersom detta kommer att leda till minskad efterfrågan på energi, detta sänker energipriset och det lägre priset kommer då att leda till att efterfrågan på energi ökar till den ursprungliga nivån uppnåtts igen.

Christer Sanne pratar i Keynes barnbarn om Rekyleffekten. Detta handlar i princip om Jevons paradox. Ett exempel Sanne tar upp i boken är hur en normalbil under de senaste 30 åren förbrukat ungefär samma mängd bensin. Den förbättrade effektiviteten har helt enkelt tagits ut i högre motorstyrka och fler finesser i bilen som gjort den blivit tyngre.

Rekyleffekten är ett fundamentalt problem som säger att det inte går att effektivisera sig till en lägre resursförbrukning när det råder frihet i hur mycket man får köpa och sälja av en vara eller tjänst.

One Comment to “Rekyleffekten”

  1. Denna rekyleffekt reser frågan om vi verkligen har råd med helt fria marknadskrafter, eftersom det endast är i ett sådant system som tesen kan uppfyllas.
    Med piskor och morötter, skatter och subventioner, kan ju rekyleffekten enkelt fås att försvinna. Vilket i sig innebär att vi behöver komma överens om tagen på global nivå, eftersom vi har en global marknad…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: