Ekomaten

av jstenling

Det har blossat upp en debatt om ekomatens vara eller icke vara. DN skriver idag att det finns forskare som menar att ekomat inte tillför något mervärde:

– Vi har ju gjort hur många studier som helst, och det finns ingen av dessa som visar att ekologisk odling blir bättre än konventionell odling. Ändå är det vi som blir kallade för knäppgökar, säger Olle Andrén, professor i växtnäring och markbiologi på SLU.

Han och hans kolleger menar att det svenska, konventionella jordbruket är så välutvecklat och miljövänligt att den ekologiska odlingen inte tillför något. De framhåller också att det inte finns några studier som visar att bekämpningsmedlet som används inom det svenska lantbruket ger några medicinska effekter hos konsumenterna.

Marit Paulsen har nyligen utkommit med boken Lurad av laxen där hon bland annat argumenterar:

Marit Paulsen svär i kyrkan. Hennes matbudskap är att nackdelarna med ekologiskt odlad mat över­väger fördelarna, sett ur ett globalt solidaritetsperspektiv. Skördarna blir mindre i ekologiska odlingar.

Jordens yta räcker inte till att odla ekologiskt för alla, därför är det inte en hållbar global lösning. Det är viktigare att hitta bekämpningsmedel som är bättre än dagens. Så argumenterar hon, medveten om att hon kommer möta mothugg.

Ekomatens förespråkare har under ganska lång tid fått spela fritt i medierna. Visst finns det många aspekter att ta hänsyn till när det gäller ekomatens för- och nackdelar och bilden kommer säkerligen att nyanseras framöver. Det finns inget ämne som är så politiserat som livsmedel. Som Marit säger handlar det också väldigt mycket om associerade värden, vad som känns bra och inte nödvändigtvis vad som är fakta.

Som väntat har detta orsakat en hel del reaktioner, somliga mer indignerade än andra i bloggosfären. Några exempel:

Ändligt jordbruk

Go Marit!

Nu går skam på torra land

Att handla ekologiskt är inte bara något man gör för att döva ett dåligt samvete

One Comment to “Ekomaten”

  1. UR’s program: Den hotade mannen – hormonliknande ämnen påverkar utvecklingen av könsorganen redan i moderlivet – visar på ett starkt skäl att inte använda kemikalier. Vare sig för matproduktion eller för transpirationshämning.
    Över hela världen håller vattenlevande djurarter att förändras till femininer. Som också i människovärlden. Pass upp på reprisen, så att ingen missar detta viktiga forskarbudskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: