Earth Hour

av jstenling

Nästa lördag är det åter igen dags för Earth Hour. Earth Hour är ett jippo som anordnas av WWF där alla människor uppmanas att mellan 20.30-21.30 lokal tid släcka ljuset för att visa för jordens politiker att de ska agera för att stoppa den globala uppvärmningen. Earth Hour faller klockrent in i kategorin miljöteater, genom att utföra en symbolhandling får vi det att se ut som att vi bryr oss samtidigt som vi sedan kan fortsätta precis som tidigare. Man kan anta att många kommer att bruka stearinljus under denna timma för att inte famla fram i totalt mörker. Värt att känna till är att ett stearinljus är 71 gånger mindre energieffektivt än en glödlampa och 357 gånger mindre energieffektivt än en lågenergilampa.

Jag är böjd att hålla med George Monbiot som i boken Heat skriver så här:

But the thought that worries me the most is this. As people in the rich countries – even the professional classes – begin to wake up to what the science is saying, climate-change denial will look as stupid as Holocaust denial, or the insistance that AIDS can be cured with beetroot. But our response will be to demand that the government acts, while hoping that it doesn’t. We will wish our governments to pretend to act. We get the moral satiscfaction of saying what we know to me right, without the discomfort of doing it.

My fear is that the political parties in most rich nations have already recognized this. They know we want tough targets, but that we also want those targets to be missed. They know that we will grumble about their failure to curb climate change, but that we will not take to the streets. They know that nobody ever rioted for austerity. (Detta är faktiskt inte sant, se denna grupp människor! Min kommentar.)

Mitt tips är att du behåller lampan tänd under Earth Hour och istället funderar fram och skriver ned tre vanor som du ska förändra under detta år som gör att du lever ett mer hållbart liv. Förslag på områden:

 • Transporter
 • Mat
 • Bostaden
 • Semestern
 • Kläderna
 • Elektroniken

13 Responses to “Earth Hour”

 1. Visst är det miljöteater att släcka en timme en lördag under året.

  Likväl kommer jag att släcka som en symbolhandling för att markera att jag vill se en förändring.

  Jag tror att de små symboliska handlingarna som i sig är i stort sett obetydliga får en betydelse i det att de sker gemensamt. Det skapas en gemenskap i något som sedan kan vidareutvecklas.

  När det gäller energieffektiviteten hos stearinljuset, så ska den även jämföras med platt-TVn och det uteblivna reklamtittandet under en timme. Vem vet det kanske innebär att köpbegären stillas på söndagen. Eller att man upptäcker att TV:n inte är en självklarhet varje lördagskväll. Det ena leder till det andra, kanske når några en Tipping-point och gör en betydelsefull förändring.

 2. Håller med dig Jonas! Vi kan sitta och mysa en timme i stearinljuset och fejka en god sak för klimatet. Sedan kör vi bensin/diesel-bil som galna hela året fram till nästa ”Earth Hour”.
  Ingen vill avstå bekvämlighet. Bilen är uppfunnen, så nu måste den drivas fossilfritt!

 3. Håller med dig.

  Seriöst, vad leder det till att släcka lampan? Flera hävdar att det är en symbolhandling för att visa politikerna att ”vi är med på de förändringar som behöver göras”.

  Släck inte lampan, släck det dåliga samvetet istället och gör _något riktigt_ istället för att spela för gallerierna.

  Istället för att släcka lampan, maila två politiker om vad du tycker.

  Istället för att släcka lampan, skriv till två företag och efterfråga miljövänligare produkter.

  Istället för att släcka lampan, maila SL (eller den som nu sköter lokaltrafiken där du bor) och fråga varför de inte utbildar sin personal i eco-driving.

  Gör något på riktigt, istället för en ”symbolhandling”. Jag lovar att det kommer kännas bättre, och det kommer garanterat ge bättre resultat!

  Elpriserna är i dagsläget extremt låga, så en aktion som denna är preis lika slagkraftig som att bära rött för att stödja munkarna. Kul med samhörighet under aktionen men det leder ingenstans långsiktigt. Och det är långsiktigt vi behöver agera, för det är bråttom!

  Skrev om det på min blogg förut, men många har ”kejsarens nya kläder attityd”. Det är jobbigt att vara den som påpekar att kejsaren är naken…

  /Mattias

 4. Mattias i sak håller jag med dig, men man kan både släcka lampan och göra alla de bra åtgärderna du tog upp.

  Om man inte har för mycket aktiviteter redan så kan man engagera sig politiskt eller om man har en bostadsrätt så kan man gå med i styrelsen.

  Jag har själv kommit till den punkten då jag har gjort alla enkla uppoffringar och jag börjat se mig om hur jag effektivast kan påverka andra. Därför sitter jag nu i bostadsrättsstyrelsen och är fritidspolitiker i min stadsdel.

  Jag ser Earth Hour en möjlighet att föra klimat och energifrågan på tal bland de som inte är engagerade. På jobbet till exempel. Det är inte så ovanligt att folk låter prylar stå på i onödan, detta är ytterligare en chans att påtala detta.

  Sedan är ju kejsaren naken och det måste påtalas även om han blir irriterad!

 5. Är det sämre att göra nästan inget än inget? Är alla människor moraliskt förpliktigade att engagera sig hårt i samtliga missförhållanden?

  Du både under- och överskattar folks kapacitet 🙂

 6. Laban han skrev ju faktiskt

  ”Mitt tips är att du behåller lampan tänd under Earth Hour och istället funderar fram och skriver ned tre vanor som du ska förändra under detta år som gör att du lever ett mer hållbart liv.”

  Det vill säga, du ska göra nånting istället för att släcka lampan under den timmen. Inte göra ingenting.

  Om du är för bekväm för att göra det han föreslår så visst, släck du lamporna och hoppas att det kommer att göra att vi får en hållbar miljösituation i framtiden.

 7. Någon som vet vad tidigare Earth hour-aktioner gett för praktiskt resultat? Har politiker lyssnat?
  Har man väckt människor på något vis eller är de flesta redan ”vakna” och vet egentligen vad som behöver göras för att rädda våra överlevnadsmöjligheter?
  Tänker på all energi som läggs ner för att starta denna ”massdemonstration” och all tid som läggs ner för att skriva om saken .
  Skulle den tiden var bättre använd om vi jobbade i en miljöorganisation?
  Om vi deltar och släcker ljuset har vi då gjort något åt vår egen konsumtionsmoral?
  Jag känner att jag har tusen frågor som handlar om vad vi i stället kan göra som är effektivare än att demonstrera på lördag genom att släcka ljuset.
  Den lilla människan som lever i dag känner sig maktlös och tyvärr faller vi oftast in i det konsumtionsmönster
  som gäller i dag.

 8. Ni är bara hycklare allihop, ni vill bara inte stänga lampor och TV bara för att Robinson går precis under denna mörka timme.
  Skit i om det inte medför några större förändringar i världsmiljön och sätt er i mörkret och njut en timme istället för att vara så jävla politiskt korrekta.

 9. Men Jörgen!
  Vi måste väl få fundera. Jag jobbar hela året för att spara energi och vara rädd om miljö och energin. Släcker alla onödiga lampor jämt. Jag sopsorterar noga och kör allt användbart som är för bra att kastas bort till kupan på Röda korset.
  Kör dessutom bil så litet som möjligt.
  Jag kan nog med gott samvete titta på TV i kväll därför att jag har ju sparat energi varje dag under många år…
  Dessutom sitter jag en stund i mörkret varje kväll med endast ett stearinljus bara för att det är skönt, så jag känner att jag gör vad jag kan.
  Man måste kunna diskutera olika aktuella ting utan att ösa förakt över dem som tänker annorlunda.
  Vet du hur mycket Earth hour-kampanjen kostar Världsnaturfonden?
  Att vi släcker lamporna en timma innebär ju inte att det går att spara så mycket timme ut och timme in varje dag.
  Du borde kunna diskutera de mer långsiktiga lösningarna på energi och miljöproblemen.
  Vad säger du till ex. om alla stora reklamskyltar som lyser nätterna igenom?
  Ta nu och berätta för oss vad du gör dagligdags för att rädda vår jord!!!

 10. Vilken underbar manifestation det var!

 11. Den 27:e kl 2030 ska vi belastningstesta en nyinstallerad cnc-svarv där jag jobbar.
  30 kilowatt i en timme!

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: