Bortom tillväxten – Tom värld eller full värld?

av jstenling

Daly talar i boken om begreppen ”tom värld” och ”full värld”. I den tomma världen är det kapital som skapats av människor som är den begränsande faktorn. Det är alltså vi själva som begränsar den ekonomiskt utvecklingen. I den fulla världen är det inte längre det mänskliga kapitalet som är den begränsande faktorn. I denna värld är det istället naturkapitalet som begränsar den vidare ekonomiska utvecklingen. När vi inte längre lever av avkastningen på naturkapitalet utan istället förbrukar det direkt biter vi den hand som föder oss och underminerar vår långsiktiga överlevnadsförmåga. För vad gör vi när det inte längre finns något naturkapital kvar?

Vi vet att ett flertal ekosystem redan idag är hotade till sin överlevnad på grund av människans överutnyttjande. Många fiskbestånd är nästan utplånade, regnskog skövlas och i takt med att de mänskliga ekonomiska aktiviteterna ökar lämnas allt mindre utrymme för övriga arter på jorden, arter som vi är beroende av för vår överlevnad.

Frågan är hur full världen har hunnit bli och hur mycket vi kan fortsätta att öka de ekonomiska aktiviteterna innan det börjar leda till synbara konsekvenser för flertalet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: