EIA Energy Outlook 2010

av jstenling

Robert Rapier skriver om EIAs Energy Outlook för 2010. Han har med några intressanta grafer.

World's Liquid Fuel Supply Projections to 2030

Grafen visar att efterfrågan på olja år 2030 förväntas vara 105 miljoner fat per dag. “Unidentified Projects” är gapet mellan ökad efterfrågan och vad nuvarande fält förväntas kunna producera. För att möta efterfrågan måste alltså oljeindustrin hitta fält som producerar 43 miljoner fat per dag år 2030. Jag är skeptisk till att detta är möjligt.

Robert skriver om den här grafen som visst alltid finns med i rapporten och blivit något av en skrattavla. Oljeproduktionen har minskat i USA i mer än 30 år, men EIA prognosticerar fortfarande att nästa år ska den börja öka igen.

På The Oil Drum finns två inlägg som propagerar för och emot att EIA med denna rapport tar ytterligare ett steg mot att anamma Oljetoppen. Min tolkning är att både EIA och IEA successivt för varje år nu drar ner sina prognoser för produktionen. Visst kan en del av detta säkert förklaras med lägre BNP på grund av några förlorade år under finanskrisen, men den förklaringen håller knappast under hela prognosperioden. Vi får väl se om nästa års prognoser blir mer optimistiska igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: