Mat & klimat

av jstenling

Det är semestertider och det betyder för min del gott om tid för att läsa. En tur till biblioteket gav utdelning och jag tänker göra lite korta recensioner här på bloggen av de böcker jag läser. Kanske inspirerar det någon annan att resa sig ur hängmattan och bege sig till det lokala biblioteket?

Den första boken jag läst är Mat & klimat av Johanna Björklund, Per Holmgren och Susanne Johansson. På drygt 200 sidor berättar författarna matens historia och hur vi hamnat där vi är idag med ett mekaniserat, energikrävande jordbruk. Vi får veta vilket matavtryck vår moderna föda gör på jorden och på vilka olika sätt den påverkar ekosystem, djur och människor. Boken avslutas med en skiss av hur en framtida mer miljöanpsasad matproduktion skulle kunna tänkas se ut och hur vi bör förändra våra matvanor i en mer hållbar riktning. Bland annat finns en ny variant av matpyramiden med som tar hänsyn till matens klimatpåverkan.

Det som tilltalar mig med boken är att den sammanfattar mycket av det man läst på olika ställen till en helhet. Den tydliggör vilken fantastisk utveckling jordbruket haft under nittonhundratalet, men även vilka konsekvenser detta fått för miljön och vilka problem det kommer att orsaka i framtiden. Som ett exempel kan nämnas att vi har gått från 100-1000 hektar för att föda en människa (jägare/samlare) till 0,4 hektar idag! Det är helt otroligt när man låter det sjunka in. 75 procent av dessa 0,4 hektar används för att odla foder till djur.

Om du inte tidigare läst så mycket om maten och klimatet, eller är ute efter att få en samlad bild av läget rekommenderar jag starkt Mat & klimat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: