Prylar – från ägande till tillgång?

av jstenling

Är vårt förhållande till prylar på väg att förändras? Kommer tillgång i framtiden att vara viktigare än ägande?

I en kolumn i Wired 18.09 hävdar Clive Thompson detta och lyfter fram Zilok som ett exempel. Via tjänsten kan man hyra ut sina ägodelar. Idén fick fransmannen Gary Cige när han skulle hjälpa en vän att sätta upp en spegel i dennes fritidshus och de behövde en borrmaskin. Han insåg att även om han själv saknade en borrmaskin så var han omgiven av borrmaskiner i alla hus runt omkring, men han hade inget sätt att komma åt dem.

(Lösningen hade kanske tidigare varit att knacka på hos grannen och fråga efter en borrmaskin, men givet att vi lever i ett modernt samhälle med alienerade och hyperstressade prestationsmänniskor fungerar inte det längre utan nu är det en Internettjänst (eller app!) som är lösningen.)

IKEA inleder tillsammans med Blocket ett samarbete för handel med begagnade möbler. Sedan tidigare finns tjänsten Billy & Friends som går ut på samma sak. Handel på Tradera och Blocket har blivit en folksport.

Frågan är om det i grunden handlar om att folk har för mycket saker och försöker göra sig av med överflödet, eller om det är något annat som pågår bakom kulisserna. Är det insikten att man i olika skeden av livet har olika materiella behov och att ingen tjänar på att man behåller barnvagnen i förrådet efter att barnen börjat skolan?

Håller vår inställning till prylar på att förändras från att handla om införskaffandet och ägandet till att istället handla om tillgång vid behov och nytta?

Själv har jag min inställning till ägodelar klar:

  • Det jag använder dagligen används tills den tekniska livslängden är slut.
  • Det jag har behov av just nu införskaffas primärt begagnat, sekundärt nytt.
  • Det jag inte längre har behov av och där inget behov väntas uppstå inom de närmsta åren avyttras eller bortskänkes.

One Comment to “Prylar – från ägande till tillgång?”

  1. Jag har äntligen skaffat mig samma inställning som dig när det gäller prylar. Efter att ha blivit hur inspirerad som helst av alla minimalismbloggar där ute så försöker även jag 1. använda slut på saker 2. låta bli att köpa onödiga saker 3. köpa second hand i den mån möjligt 4. göra mig av med det som jag inte längre har användning för.

    Vilken befrielse det är! 🙂 Så tack för inspirationen (jag har följt din blogg länge), och keep up the good work!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: