Digital sabbat – första veckan

av jstenling

Jag bryter sabbaten för att avlägga rapport över första veckan utan Internet.

Sammanfattning av veckan

Det tog ett par tre dagar innan jag överhuvudtaget tyckte att det kändes konstigt att inte använda Internet. Dagarna fylldes med aktiviteter tillsammans med familjen och på kvällarna begravde jag mig i böcker. Jag läste två pocketböcker under lördag till måndag. På tisdag jobbade jag och när jag hade paus fick jag hindra mig själv från att plocka upp iPaden för att “kolla lite”. Det var första gången det på allvar började kännas konstigt att inte surfa. Det kändes tomt på något sätt att inte kolla FB, epost och de vanliga sajterna jag normalt kollar dagligen. Jag började plöja Henrik Berggrens Palmebiografi Underbara dagar framför oss på kvällen. På onsdag skrev jag “Saknade även idag att inte kolla FB, osv. Dock inte saknad som i att sakna en vän utan snarare ett tomrum som måste fyllas med andra aktiviteter.” Vid det här laget var det tydligt att läsande ersatt surfande. Jag kände mig dock redo att göra annat så på torsdag spelade vi kort och på fredag tittade vi på teve. I slutet av veckan saknade jag inte Internet annat än att jag vid några tillfällen ville kolla upp några saker på Wikipedia när jag satt och läste Berggren.

Undantag

De enda undantag jag gjorde under veckan var att på torsdag ställa mig i byteskö för Stockholmshem och hjälpa Annelie att få igång Skype.  När jag gjorde det såg jag också ett ebrev som jag kände mig tvingad att svara på. Jag har också vid två tillfällen kollat upp adresser på Hitta.

Reflektioner

Efter en veckas digital sabbat har jag följande reflektioner:

  • Det blir snabbt uppenbart att man idag behöver Internet för att kunna använda sig av basala tjänster. Vi pratar om såna saker som att kolla upp adresser, Internetbank, ställa sig i kö till olika saker osv. Självklart finns analoga alternativ, men dem är ju avvecklade i de flesta svenska hem idag.
  • Surf fyller mycket spilltid, de där stunderna när man är mellan två större aktiviteter. Ingen surf = spilltiden måste fyllas av något annat. Har för mig hittills blivit tidningar, seriealbum eller bara sitta i sin ensamhet och reflektera över livet.
  • När jag har läst har jag haft större fokus på läsningen och det är en helt annan typ av läsning än den jag gör på skärm. När man läser på skärm är det otroligt lätt att öppna upp hundra flikar med intressanta saker man vill läsa och tappa fokus på det man egentligen var ute efter från början.
  • Det känns otroligt konstigt på ett svårförklarligt sätt att inte ha Internet som en ständig följeslagare. Jag har funderat en hel del på vad jag egentligen gjorde innan jag 1997 fick fast koppling till Internet. Jag var förvisso fortfarande tonåring då men helt klart höll jag på med många andra saker som jag inte gör längre. Lyssna på musik (och inte göra något annat samtidigt), spela elbas, repa med bandet, läsa, kolla på teve, prata i telefon.

Det blir intressant att se vilka andra aktiviteter jag börjar med eller återupptar nästa vecka. Att läsa är förvisso en av mina passioner, men allt ska göras med måtta.

Etiketter:

One Comment to “Digital sabbat – första veckan”

  1. Intressant att följa! Jag är absolut periodare när det gäller hur mycket uppkopplad jag är men eftersom en av mina ambitoner är att vara mer närvarande med barnen så blir det automatiskt mindre tid framför skärmen eftersom datorn oftast inte slås på förrän de sover.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: