Jag har inte skrivit om marina frågor tidigare. Jag levt i en värld där alla är medvetna om problemet med tigerräkor, sushi, odlad lax och överfiskning i allmänhet. Efter att en kortfilm om hur tigerräkor odlas i asien fick stor uppmärksamhet förra veckan pratade jag med några om detta och insåg då att kunskapen kanske inte är så bra trots allt. Informera er:
Skriv ut WWFs fiskguide och ha den i plånboken. Kolla WWFs fisksida.
Naturskyddsföreningen har också en bra sida där man kan se vilka fiskar som är okej att äta. För er som inte orkar läsa är här några saker som jag tycker alla ska känna till.
Äte inte
- Haj/Rocka
- Hajmal/Pangasius
- Havskatt
- Hälleflundra (vild)
- Kungsfisk/Uer
- Jätteräkor (tigerräkor, scampi, gambas, tropiska räkor)
- Lax (odlad, sydamerikansk)
- Marulk
- Tunga/Sjötunga/Rödtunga
- Svärdfisk
- Tonfisk
- Ål
Problemet med Sushi
Ofta används fiskarter som är hotade eller odlade på galet sätt av sushirestaurangerna. Välj bort dessa bitar!
- Dålig lax
- Svärdfisk
- Tonfisk
- Jätteräkor (tigerräkor, scampi, gambas, tropiska räkor)
Laxen
Den mesta laxen vi äter idag är odlad. Odlingarna ser lite olika ut, men i många fall matas laxen med foderfisk som i sin tur ofta är fiskad på ohållbara sätt. Det finns odlingar som är okej. Fisk från såna odlingar är märkta med KRAV eller MSC.
KRAV
Märkningen ställer krav på att redskap och fångstmetoder sorterar ut fiskar av fel storlek och minimerar bifångsten. Krav kontrollerar att fartygen bara fiskar på livskraftiga bestånd som tål fisket. Det ska också gå att spåra var fisken fångats. För odlad fisk finns regler kring var och hur foderfisken fiskats, samt regler för användning av kemikalier och antibiotika.
MSC
Marine Stewardship Council (MSC) miljömärker hållbart fiske. MSC-märkning garanterar ett välskött fiske på bärkraftiga fiskbestånd, med hållbara fiskemetoder utan negativa konsekvenser för den marina miljön.
Kommentera