Varför åker vi alltid till affären när vi behöver något nytt?

av jstenling

De senaste veckorna har jag diskuterat köpa nytt kontra begagnat med flera olika vänner. Infallsvinklarna har varit lite olika. I det ena fallet handlade det om att jag fick hjälpa till att köra två fina bokhyllor till återvinningscentralen på grund av att ingen ville köpa dem på Blocket. I det andra fallet handlade det om hur ett par vänner köpt nästan alla sina möbler i lägenheten begagnat.

Jag är själv fortfarande fast i tänkandet att om jag ska skaffa mig något nytt – då åker jag till en affär. Jag måste aktivt påminna mig själv om att kolla Blocket/Tradera och då finns så gott som alltid det jag söker där – i bra skick – till en bråkdel av nypriset. I många fall är det också smidigare att köpa begagnat. Antingen behöver inte åka lika långt till affären, eller så får ett paket hemskickat till sig.

Som med mycket annat är det vaneförändringar som måste till för att börja köpa mer använda saker:

Tänk begagnat
Det du behöver vill någon annan med största säkerhet bli av med! Kolla de vanligaste säljplatserna innan du åker till affären.

Ha god framförhållning
Gäller både när du ska köpa och sälja. Fundera igenom vad ni behöver de kommande sex till tolv månaderna. Många saker är säsongsbetonade. Nu kan det till exempel vara läge att köpa cyklar eftersom många vill bli av med dem på hösten inför vintern. Räkna med att det kan ta ett par veckor att hitta det du vill ha till rätt pris, eller bli av med det du vill sälja.

Var realistisk med priset
Begagnade varor är värda betydligt mindre än nya. Min tumregel är att ungefär en tredjedel av nypriset kan man ofta få för saker som är i fint skick. Då blir man av med dem hyggligt snabbt. Jag menar då nypriset för att köpa en liknande vara just nu, inte vad din plattv kostade när du köpte den för fem år sen…

3 kommentarer to “Varför åker vi alltid till affären när vi behöver något nytt?”

  1. Jag tänker mycket så nu för tiden men det beror liiite på vad det är. Det är en himla tillfredsställelse att hitta nåt begagnat på Tradera istället för att köpa nytt. Ofta är det också roligare – dock inte alltid billigare.

  2. Barnens hela vintergarderober med overaller, vinterkängor och extrakläder till skola/dagis är så gott som klar nu, allt begagnat på Tradera. Jag köpte den första overallen i augusti så ja, framförhållning gäller särskilt för att få det till bra pris. När första snön kommit är det svårt att hitta populära märken billigare begagnat med frakt än vad man kan hitta på HM. Jag ser det som en utmaning, en sport, att hitta allt begagnat. Man blir förbluffad över hur många som säljer nya saker eller använda 1-2 ggr.

  3. Jag har följt din blogg ett tag nu och jag måste bara berömma dig, den är verkligen läsvärd och bra!

    Angående att handla begagnat så har jag efter förra årets köpstopp gått över till att köpa nästan allt begagnat. I alla fall så mycket som det bara går. Precis som du skriver krävs det då framförhållning, det är därför jag redan nu förvarnat mina nära och kära att om de önskar sig något speciellt i julklapp får de gärna berätta det redan nu för jag tänker inte köpa några nya saker i jul!

    Jag bloggar förresten om ett grovsopsprojekt jag startat på http://grovsopsfynd.blogspot.com/. Titta gärna in!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: