Böcker, böcker, böcker

av jstenling

Jag har under mitt år med aktivt rensande blivit rätt bra på att släppa taget om saker jag inte använder och aldrig kommer att använda i framtiden. Det jag har absolut svårast att göra mig av med är mina böcker. Jag har ungefär två Billy fulla. Inte lite, inte jättemycket. En salig blandning av skönlitterärt och fakta. Gemensamt för de flesta är att jag aldrig kommer att läsa dem igen.

Jag har en idé om att mitt bibliotek på sikt endast ska bestå av sådant jag antingen läser regelbundet, eller vet att jag kommer läsa i framtiden. Genom att jag numera lånar allt jag läser först och överväger varje köp ordentligt känner jag mig trygg i att det inte kommer att öka i omfång allt för snabbt. I snitt skulle jag säga att det är ett par om året jag läser som är så bra att de platser i mina framtida hyllor. För alla övriga räcker det gott att de finns med på min lista över det jag läst.

Mitt problem är hur jag ska göra mig av med allt som inte platsar. Det är till större delen god litteratur, men inte tillräckligt bra för en permanent plats. Att göra en storrensning känns som ett oöverstigligt hinder, även om jag är övertygad om att jag inte skulle ångra det i efterhand. Min nuvarande metod är att rensa ett par i veckan. Hittills har jag inte saknat något och jag kommer knappt ihåg vad det är som försvunnit.

Jag vet inte vad det är med just böcker som gör det svårare att skiljas från dem jämfört med annat. Är det tiden man investerat i att läsa dem? Hur det ser ut i bokhyllan? Rädslan att ge bort något man kommer att sakna i framtiden?

Med nuvarande takt tar det nog ungefär ett år innan jag gjort mig av med allt. Vi får se hur det går.

4 kommentarer to “Böcker, böcker, böcker”

 1. Böcker är ju även mitt stora problem, Jag har förvisso inga planer på att rensa ut rejält bland böckerna, utan rensar istället ut lästa titlar som jag inte känner att jag vill spara på, exempelvis dussindeckare och gammal kurslitteratur. Liksom när jag köper/får nya böcker, så ger jag kontinuerligt bort dem när jag läst dem och de inte platsar i kriteriet ”bra böcker jag vill ha kvar av diverse anledningar”.

  Att behålla vissa titlar som man vill att ens barn ska få läsa i framtiden tycker jag är trevligt, så rensa inte allt för kraftigt – risken finns ju att man istället tvingas köpa dem på nytt igen (biblioteken är ju tyvärr löjligt bra på att göra sig av med titlar!).

 2. Jag kan inte tänka mig att slänga de böcker jag har läst och jag läser ca 1-2 meter böcker per år (?). Däremot har jag slutat att köpa böcker jag inte läser och jag håller reda på hur många böcker jag läser och hur många jag köper/beställer. Som forskare/universitetslärare kan jag ”skylla” på mitt jobb v.b. all non-fiction som jag behåller och jag kan dessutom ”förvara” sådana böcker på jobbet…

 3. Böcker är klurigt, jag har också svårt att göra mig av dem. Inte dussindeckare och liknande men böcker som berört mig, även om det bara år en sketen 40-kronors pocket.

  Numer köper jag bara ”nya” böcker på second hand, det känns iaf lite bättre. Plus att jag försöker ha bokbytarkvällar ett par gånger om året, då blir jag av med lite böcker (även om några nya tillkommer också). Jag tar dessutom med mig böcker som gåbort-present ibland. På nåt sätt känns det bättre att ge bort bra böcker till vänner och bekanta istället för att lämna dem till Myrorna.

  Men varför måste du skynda egentligen, gör dig av med böckerna i din egen takt!

 4. Intressant att läsa om rensning av just böcker, det har alltid varit något jag också tycker är svårt. Jag har i alla fall börjat, och rensat ut tre hyllor av 12 i bokhyllan. Jag sparat böcker jag tror att jag kommer att vilja läsa om, eller som jag vill att dottern ska läsa när hon blir större. När jag läser nytt försöker jag numera att 1 låna på bibblan, eller 2, om jag köper nytt – vara mycket mer restriktiv med vilka böcker som sen hamnar i hyllan.

  Det svåraste är mina fackböcker, som jag sparat för att jag när en dröm om att få forska någon gång i framtiden, men inser mer och mer att det kanske bara är en dröm och att böckerna då troligen ersatts av nya rön…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: