Jag har under mitt år med aktivt rensande blivit rätt bra på att släppa taget om saker jag inte använder och aldrig kommer att använda i framtiden. Det jag har absolut svårast att göra mig av med är mina böcker. Jag har ungefär två Billy fulla. Inte lite, inte jättemycket. En salig blandning av skönlitterärt och fakta. Gemensamt för de flesta är att jag aldrig kommer att läsa dem igen.
Jag har en idé om att mitt bibliotek på sikt endast ska bestå av sådant jag antingen läser regelbundet, eller vet att jag kommer läsa i framtiden. Genom att jag numera lånar allt jag läser först och överväger varje köp ordentligt känner jag mig trygg i att det inte kommer att öka i omfång allt för snabbt. I snitt skulle jag säga att det är ett par om året jag läser som är så bra att de platser i mina framtida hyllor. För alla övriga räcker det gott att de finns med på min lista över det jag läst.
Mitt problem är hur jag ska göra mig av med allt som inte platsar. Det är till större delen god litteratur, men inte tillräckligt bra för en permanent plats. Att göra en storrensning känns som ett oöverstigligt hinder, även om jag är övertygad om att jag inte skulle ångra det i efterhand. Min nuvarande metod är att rensa ett par i veckan. Hittills har jag inte saknat något och jag kommer knappt ihåg vad det är som försvunnit.
Jag vet inte vad det är med just böcker som gör det svårare att skiljas från dem jämfört med annat. Är det tiden man investerat i att läsa dem? Hur det ser ut i bokhyllan? Rädslan att ge bort något man kommer att sakna i framtiden?
Med nuvarande takt tar det nog ungefär ett år innan jag gjort mig av med allt. Vi får se hur det går.