Om att återfinna den personliga kopplingen till sina saker

av jstenling

“Wow, den där tröjan har varit med ett tag”, utbrast en god vän när hon såg att jag hade på mig en tröja som jag köpte när jag hälsade på henne i början av 00-talet. “Det stämmer, visst kommer du ihåg var jag köpte den?”, svarade jag.

I takt med att vårt konsumtionsutrymme ökar blir prylarna i vårt liv allt mer anonyma. Det vi vet kommer att bytas ut inom kort bryr vi oss inte lika mycket om. Telefoner blir bruksföremål som ersätts så fort ekonomin tillåter. Kläder hänger vi in i garderoben och skickar till insamlingen med prislappen kvar. Allehanda ting införskaffas och placeras på rätt plats i våra smarta förvaringslösningar. Det behöver inte vara så!

Genom att aktivt välja vilka saker vi tar in i vårt liv återfår vi vårt personliga förhållande till dem. En tröja blir inte bara en tröja utan något som berättar en historia om vem du är och vad du gjort. Telefonen blir en god vän vars sällskap du vårdar och bryr dig om.

Med färre prylar att ta hand om vårdar vi dem bättre. Skavanker blir ett tecken på att vi brukat dem istället för en orsak att byta ut dem. Minnen av tidigare upplevelser väver in dem i vår egen livshistoria.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: