Att bara göra en sak i taget

av jstenling

Jag är notoriskt dålig på att bara göra en sak i taget. Om jag ska äta sitter jag med näsan i något att läsa. När jag lagar mat har jag antingen på radion, eller tittar på något teveprogram. När jag tränar har jag musik eller prat i öronen. När jag cyklar till jobbet samma sak. Nu när jag är hemma med min son har jag ofta på något radioprogram i bakgrunden samtidigt som vi leker. När jag läser försöker jag fokusera hela min uppmärksamhet på texten, men det är svårt. Tankarna vandrar iväg.

Ju mer jag tänker på det desto tydligare blir det att jag nästan alltid håller på med minst två saker samtidigt. Ofta är det förstås skönt att kunna fördriva tiden samtidigt som jag gör något som jag tycker är tråkigt. Jag tror samtidigt att något går förlorat när jag inte är närvarande i den huvudsakliga verksamheten jag håller på med för stunden. Jag kan knappt minnas när jag satt ner i tystnad och koncentrerade mig på att äta: hur maten smakar, hur den känns i munnen.

Jag ska försöka bli mer medveten om detta och välja aktivt när jag fokuserar på något och när jag gör flera saker samtidigt.

2 kommentarer to “Att bara göra en sak i taget”

  1. Du verkar inne på Mindfulness..?
    Det är viktigt att vara närvarande i stunden – speciellt när man leker med sina barn/barnbarn…
    Detta brus kan aldrig vara av godo!

    Har haft möjligheten att gå kurs med en av de största I Mindfulness i Sverige…Det finns böcker och instruktioner via CD…kolla gärna..!

    http://www.talarforum.se/ola.schenstrom

  2. Mina studenter gör många knasiga saker samtidigt. Ser på TV och skriver en inlämningsuppgift, för att inte tala om att man halkar iväg till Facebook om man inte direkt kommer på hur nästa mening ska se ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: