Vad kostar det att förvara alla prylar hemma?

av jstenling

Jag har ibland förfasats tillsammans med vänner som ska flytta hur mycket det kostar att magasinera saker i externa förråd. Något vi inte funderar lika ofta på är hur mycket det kostar att förvara saker i vårt eget hem. Jag tog en snabb tur i lägenheten och mätte upp alla garderober, byråer, klädkammare och förråd. Sammantaget kom jag fram till att ganska precis 10 kvadratmeter av vår lägenhet används till förvaring. Då har jag inte inkluderat kök och badrum. Vi har en årshyra på 1460 kr/kvm. Sammantaget kostar alltså förvaringen av våra saker 14600 kr/år. Bara vårt förråd på 4,5 kvm kostar 6500 kr/år. Det är knappt att sakerna vi förvarar där är värda så mycket.

Man kan självfallet inte betala mindre i hyra bara för att man gör sig av med saker som behöver förvaras, men på lång sikt tror jag att byggnormerna påverkas av hur mycket saker vi förväntas ha i våra hem. Med färre prylar och smartare förvaringslösningar skulle vi kunna minska på golvytan utan att kompromissa med något annat!

Hur mycket betalar du för att förvara prylarna i ditt hem?

15 Responses to “Vad kostar det att förvara alla prylar hemma?”

 1. Intressant tanke! Jag letar just nu lägenhet för mig och min pojkvän. Vi har tittat på allt mellan 50 kvm och 108 kvm. Ärligt talat skulle jag kunna ta både den största och den minsta. Första lägenheten jag får som jag trivs i blir det. Så om det är en stor eller liten får vi se. I hemlighet önskar jag att den blir lite mindre då jag automatiskt kommer ha mindre i den och inte får lika stor yta att dammsuga 😉

  • Om man tar en mindre lägenhet blir det inte bara lättare att städa, du sparar också pengar som du kan lägga på kortare arbetstid, sparkapital eller något annat viktigt i ditt liv. Jag säger som E.F. Schumacher: ”Small is beautiful!”

 2. Jag förvånas över hur mycket prylar jag har, men när jag försöker slänga så kommer jag alltid på en anledning att behålla det. Jag försöker komma runt det, men det är svårt.

 3. I augusti i år blev jag sambo. Jag sålde min 2:a på 53kvm och vi flyttade in i en 1:a. Max 5 lådor hade jag siktat på skulle in i förrådet (lite lgh-litet förråd). 10 lådor blev det. Minnen och julsaker, vinterkläder/sommarkläder.

  Vi delar på 4 mindre garderober, till våra kläder och handdukar/sängkläder.

  Det bästa av allt. Vi betalar var 1900kr per månad. Och jag behöver bara arbeta 3 dgr / / vecka!

  Det går bara man vill! Och shoppar man inte så behöver man heller inte större, lite läskigt med folk som shoppar sig trångbodda, använd det man har istället och gör annat på fritiden än hänga på stan!
  God jul!

  Ps Jonas, jag brukar skriva om dina inlägg som jag brinner extra för på min blogg ds.

 4. Jag orkar inte sälja. Jag ger hellre bort… Numera finns det en uppsjö av bytes/skänkes/sökes sidor på Facebook och även Freecycle. Det gäller bara att upprätthålla balansen och inte ta emot mer än vad man ger bort 🙂

  • Vi ger också bort mycket. Det som är roligt är att ju mer man ger bort desto mer erbjuds man också att få. Det är som att fler börjar tänka på att ”det här kanske någon annan vill ha” och frågar istället för att slänga det direkt. Överlag känns det dock som att fler vill ge bort saker än ta emot…

 5. Intressanta tankar om kostnaderna för att förvara prylarna. Jag behöver inte gå längre än till min bror som bor (ensam) i en 5:a för att få plats med alla hans saker… Jag rekommenderade en 3:a, han ville ha en 4:a – men det blev en 5:a.

 6. Åh, sånt här gillar jag – när man räknar om saker i pengavärde. Låter kanske lite som att jag är en kapitalist, men det är så lätt att klargöra att det inte bara handlar om yta eller tid, utan att saker faktiskt kostar.

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: