World Energy Outlook 2011

av jstenling

Men för tusen bövlar! Jag har missat att WEO 2011 kom ut för ganska precis en månad sen! World Energy Outlook publiceras av IEA som är OECDs organisation för energifrågor. Jag brukar skriva ett inlägg om den varje år eftersom det är intressant att följa hur organisationen ändrar sin prognos från år till år. Även i år står organisationen fast vid att vi har sett toppen för produktionen av konventionell råolja. Prognosen nu är att konsumtionen ska öka från 87 mb/d 2010 till 99 mb/d 2035. Samtidigt skriver man:

The cost of bringing oil to market rises as oil companies are forced to turn to more difficult and costly sources to replace lost capacity and meet rising demand. Production of conventional crude oil – the largest single component of oil supply – remains at current levels before declining slightly to around 68 mb/d by 2035. To compensate for declining crude oil production at existing fields, 47 mb/d of gross capacity additions are required, twice the current total oil production of all OPEC countries in the Middle East. A growing share of output comes from natural gas liquids (over 18 mb/d in 2035) and unconventional sources (10 mb/d). The largest increase in oil production comes from Iraq, followed by Saudi Arabia, Brazil, Kazakhstan and Canada. Biofuels supply triples to the equivalent of more than 4 mb/d, bolstered by $1.4 trillion in subsidies over the projection period. [min kursivering]

Eftersom det knappast vinns två OPEC med konventionell råolja som väntar på att tas i bruk räknar man med att gas och “okonventionell olja”, exempelvis oljesanden i Kanada ska stå för merparten av både ökad produktion och ersättning för fält som passerat sin topp. Jag är bara en lekman, men jag tror fortfarande att det är peak lite vi kommer att få se framöver. Fortsatt höga priser på flytande bränslen, som merparten av oljan används till. Eftersom vi i västvärlden har mest pengar kommer människor i utvecklingsländer att prisas ut från marknaden och minska sin konsumtion.

Jag menar också att många konsumenter har stora möjligheter att minska sin konsumtion av olja, exempelvis genom att åka kollektivt eller cykla. En sådan förändring kommer dock inte att ske förrän flertalet tycker att pengabesparingen kompenserar för den extra tidsåtgången.

IEAs chefsekonom Fatih Birol är i Stockholm imorgon för att presentera rapporten. Ni som har tid och lust har kanske fortfarande en möjlighet att närvara.

One Comment to “World Energy Outlook 2011”

  1. Intressant, håller med till stor del. Tror dock vi ska vara försiktiga med att anta att ”vi i västvärlden” kommer att ha råd att köpa upp kapaciteten.
    Tungt skuldsatta ekonomier och hushåll i Europa och USA har svårt att matcha t.ex. kinesiska staten med sina enorma valutareserver.
    Räkna med trängsel på tunnelbanan och cykelbanan. Och med rusning efter elskotrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: