Somna tidigare: februari

av jstenling

Planen

Planen för att lyckas är min variant av Leo Babautas vaneförändringsmetod:

1. Skapa en plan

Min plan är att jag varje dag 21.30 ska påbörja mitt sänggående. Normalt tar det 15-30 minuter för mig att göra allt som behöver göras innan jag kan gå och lägga mig. Jag ska då ligga i sängen senast 22.00. Utlösare för planen är helt enkelt att klockan blir 21.30. Jag kommer ställa larmet på min telefon att ringa den tiden varje kväll. Jag hoppas att min fru som redan är mycket bättre än jag på att komma i säng hjälper mig. Det största hindret jag ser för att lyckas är “bara en sak till” beteende från min sida.

2. Genomför planen under 4-6 veckor

Jag kommer anteckna varje kväll tidpunkten när jag lägger mig i sängen. Jag ska försöka hålla antalet undantag till ett minimum. Självfallet kommer helger och liknande att se annorlunda ut.

3. Rapportera dina framsteg

Jag kommer rapportera på bloggen varje månad hur det går.

4. Testa, förändra och upprepa

Hur har det gått?

Eftersom jag redan efter första månaden kände att jag etablerat mig att börja gå och lägga mig runt 21.30-21.45 har jag inte haft något larm inställt under februari. Jag har trots det i huvudsak lyckats ligga i sängen vid 22.00. Några kvällar har det blivit senare då jag varit borta på aktiviteter, eller ensam hemma.

Att somna har gått betydligt bättre i februari, mycket beroende på att nu när jag jobbar är på jobbet 06.25 när jag hämtar på förskolan. Om man är uppe så tidigt är det inget problem att somna 22.00. 🙂 Jag upplever dock att jag är pigg på dagarna. När jag slarvat och somnat senare straffar det sig direkt och jag känner mig trött på morgonen och när jag kommer från jobbet.

Eftersom jag inte skrivit ner tiden när jag gått och lagt mig under februari har jag inte varit lika medveten om att jag företar mig denna vaneförändring. Trots att det känns som att det går bra ska jag börja göra det igen under några veckor för att känna att jag har lite fokus på frågan.

I övrigt är jag nöjd med min plan och fortsätter med den månaden ut.

2 kommentarer to “Somna tidigare: februari”

  1. Det dröjer ett tag innan man kommer in i mönstret, men när man stiger upp tidigt blir man sömnig i rätt tid också, så att säga.
    Lycka till – det kommer att gå bra!

  2. Hej Jonas. Kul att man hittat hit. Jag har själv börjat bredda min blogg livutanbil.se och skriver även om minimalism.

    Jag ska följa din blogg med stort intresse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: