Frivillig enkelhet och minimalism

av jstenling

Hej och välkommen!

Downshifting, minimalism och frivillig enkelhet ligger hela tiden och bubblar som trender som väntar på sitt stora breda genombrott i Sverige.

Jag tycker det är otroligt positivt att fler och fler får upp ögonen för att leva minimalistiskt, eller i frivillig enkelhet. Det finns ganska mycket i bloggarkivet här och om jag får lyfta fram några saker som jag tror kan inspirera andra vill jag peka på följande:

Vad är frivillig enkelhet?

Min samling av länkar och artiklar kring ämnet.

Läs om mitt köpstopp 2008

Ett årslångt köpstopp är ett livsomvälvande projekt som jag tror sätter djupa spår i alla som går igenom det.

Your money or your life

En inläggsserie om boken med samma namn. Den här boken förändrade för evigt sättet jag ser på pengar.

Jag vill skicka med en sista reflektion till alla som just har påbörjat sin resa mot ett mer minimalistiskt liv i frivillig enkelhet. Jag upplever att det är påfallande ofta som mycket av resan fortfarande handlar om konsumtion. Skillnaden är att det ska vara rätt konsumtion och inte masskonsumtion. Det är till exempel väldigt ofta som det förekommer Macbook Air datorer, Moleskine skrivböcker, iPhones, vissa typer av klädesplagg och så vidare. Det man kallar positionsvaror. Skulle det fungera att nöja sig med det man redan har hemma?

Lycka till!

Jonas

3 kommentarer to “Frivillig enkelhet och minimalism”

  1. Ja, positionsvaror eller statusvaror är ett gissel. Hur kommer vi åt alla känskor som är knutna till dem? Vi kanske bör efterrsträva ett samhälle som bygger på immateriella statusmarkörer istället, om nu dessa behöver finnas, t ex vis- och godhet. Eller vad tror du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: