Detta är det fjortonde och sista inlägget i min serie om boken Your Money or Your Life av Joe Dominguez och Vicki Robin. I det här inlägget sammanfattar jag mina tankar kring boken.
Tidigare inlägg i serien:
Dina pengar eller ditt liv?
Dina pengar eller ditt liv: Introduktion
Dina pengar eller ditt liv: Steg 1 – Att sluta fred med din ekonomiska historia
Dina pengar eller ditt liv: Steg 2 – Pengar är inte vad det aldrig var
Dina pengar eller ditt liv: Steg 3 – Vart tar allt vägen?
Dina pengar eller ditt liv: Steg 4 – Hur mycket är tillräckligt?
Dina pengar eller ditt liv: Steg 5 – Se dina framsteg
Dina pengar eller ditt liv: Steg 6 – Spara pengar
Dina pengar eller ditt liv: Annat på nätet om boken
Dina pengar eller ditt liv: Steg 7 – Hur värderar du din livsenergi?
Månadstabellen avslöjar: Äta ute – ett dyrt sätt att umgås
Dina pengar eller ditt liv: Steg 8 – Korspunkten
Dina pengar eller ditt liv: Steg 9 – Nu när du har det, vad ska du göra med det?
Sammanfattning och reflektion
Efter att ha spenderat ett antal timmar med att läsa och arbeta med boken är det dags för en sammanfattning och reflektion.
Som jag skrev i introduktionen hade jag redan innan jag hörde talas om boken formulerat ett mål om att inte behöva lönearbeta för att försörja mig efter att jag fyllt fyrtio. Jag är en sådan person som alltid haft tillräckligt med pengar. Oavsett inkomst har jag alltid haft pengar för att kunna köpa det jag ansett mig behöva. Visst har jag fått spara länge för att ha råd med vissa saker, men jag har aldrig känt att ekonomin varit otillräcklig. Jag tror grunden till detta ligger i att jag alltid accepterat min ekonomiska ram. I takt med att min inkomst ökat har jag heller inte i samma utsträckning ökat mina utgifter. Jag har alltid sparat, utan att ha något egentligt mål med sparandet förutom att ha pengar på banken. Det har gjort att jag alltid kunnat köpa något när jag har velat.
Jag har alltid tyckt att jag har ganska bra koll på vart pengarna tar vägen vilket gjort att jag aldrig skrivit kassabok eller noggrannare undersökt saken. Jag har känt mig nöjd med min konsumtion och alltid tyckt att jag gjort av med precis lagom med pengar varje månad. Visst har vissa köp känts onödiga i efterhand, men i det stora hela har jag varit nöjd.
Jag kan med säkerhet säga att boken för evigt ändrat hur jag ser på pengar. De viktigaste insikterna som jag kommit till är:
- Att pengar = livsenergi betyder att det gäller att få största möjliga utbyte av den tid jag lägger på mitt arbete. Men att faktiskt se inköp i formen av den tid det tar att tjäna ihop till dem istället för i kronor gör att många saker plötsligt känns väldigt dyra.
- Att föra kassabok och varje månad utvärdera sina utgifter i månadstabellen ger en otrolig inblick i vart pengarna går och om de är väl spenderade. Jag har hittat och börjat arbeta med ett antal beteenden jag har som leder till kostnader som inte står i relation till den tid det tar att arbeta ihop till dem. Detta är verkligen kärnan i hela programmet. Om du vill börja någonstans föreslår jag att du gör steg 2, 3 och 4.
- Det är möjligt att sänka sina omkostnader så mycket att det frigör pengar till sparande som kan möjliggöra att man kan gå i pension långt innan 65. I takt med att man gör programmet går detta långsamt upp för en, särskilt efter några månader när man ser hur sparandet utvecklar sig och man kan projicera det in i framtiden och se var korspunkten kommer att infalla.
- Jag trodde att vi levde relativt billigt. Vi har aldrig köpt de dyraste märkessakerna utan ofta nöjt oss med butikens egna varor eller billigare alternativ. Men att köpa det billigaste i butiken är långt ifrån hela sanningen. Minst lika viktigt är att planera inköpen ordentligt för att ta del av erbjudanden och rabatter. Det låter självklart och är säkert det för många, men för mig var detta ett nytt sätt att handla.
- Att inte gneta på med utgifterna betyder i slutändan att jag kommer att tvingas att jobba längre. Det är en sak att inte unna sig något, men väldigt mycket av vardagens utgifter är saker som handlar om överlevnad. Att konsekvent betala mer för hemmets alla inköp betyder sett över ett liv att stora summor som skulle kunna sparas går förlorade.
När jag började med kassaboken och månadstabellen blev det väldigt tydligt hur lite tid jag har lagt på min ekonomi tidigare. Det är nästan den viktigaste lärdomen av alla. Att lägga några timmar i månaden på att analysera och jobba med sin ekonomiska situation ger enorm avkastning både i pengar och insikt.
Jag rekommenderar verkligen alla varmt att skaffa boken och jobba sig igenom programmet!