Dina pengar eller ditt liv: Sammanfattning

av jstenling

image Detta är det fjortonde och sista inlägget i min serie om boken Your Money or Your Life av Joe Dominguez och Vicki Robin. I det här inlägget sammanfattar jag mina tankar kring boken.

Tidigare inlägg i serien:
Dina pengar eller ditt liv?
Dina pengar eller ditt liv: Introduktion
Dina pengar eller ditt liv: Steg 1 – Att sluta fred med din ekonomiska historia
Dina pengar eller ditt liv: Steg 2 – Pengar är inte vad det aldrig var
Dina pengar eller ditt liv: Steg 3 – Vart tar allt vägen?
Dina pengar eller ditt liv: Steg 4 – Hur mycket är tillräckligt?
Dina pengar eller ditt liv: Steg 5 – Se dina framsteg
Dina pengar eller ditt liv: Steg 6 – Spara pengar
Dina pengar eller ditt liv: Annat på nätet om boken
Dina pengar eller ditt liv: Steg 7 – Hur värderar du din livsenergi?
Månadstabellen avslöjar: Äta ute – ett dyrt sätt att umgås
Dina pengar eller ditt liv: Steg 8 – Korspunkten
Dina pengar eller ditt liv: Steg 9 – Nu när du har det, vad ska du göra med det?

Sammanfattning och reflektion
Efter att ha spenderat ett antal timmar med att läsa och arbeta med boken är det dags för en sammanfattning och reflektion.

Som jag skrev i introduktionen hade jag redan innan jag hörde talas om boken formulerat ett mål om att inte behöva lönearbeta för att försörja mig efter att jag fyllt fyrtio. Jag är en sådan person som alltid haft tillräckligt med pengar. Oavsett inkomst har jag alltid haft pengar för att kunna köpa det jag ansett mig behöva. Visst har jag fått spara länge för att ha råd med vissa saker, men jag har aldrig känt att ekonomin varit otillräcklig. Jag tror grunden till detta ligger i att jag alltid accepterat min ekonomiska ram. I takt med att min inkomst ökat har jag heller inte i samma utsträckning ökat mina utgifter. Jag har alltid sparat, utan att ha något egentligt mål med sparandet förutom att ha pengar på banken. Det har gjort att jag alltid kunnat köpa något när jag har velat.

Jag har alltid tyckt att jag har ganska bra koll på vart pengarna tar vägen vilket gjort att jag aldrig skrivit kassabok eller noggrannare undersökt saken. Jag har känt mig nöjd med min konsumtion och alltid tyckt att jag gjort av med precis lagom med pengar varje månad. Visst har vissa köp känts onödiga i efterhand, men i det stora hela har jag varit nöjd.

Jag kan med säkerhet säga att boken för evigt ändrat hur jag ser på pengar. De viktigaste insikterna som jag kommit till är:

 • Att pengar = livsenergi betyder att det gäller att få största möjliga utbyte av den tid jag lägger på mitt arbete. Men att faktiskt se inköp i formen av den tid det tar att tjäna ihop till dem istället för i kronor gör att många saker plötsligt känns väldigt dyra.
 • Att föra kassabok och varje månad utvärdera sina utgifter i månadstabellen ger en otrolig inblick i vart pengarna går och om de är väl spenderade. Jag har hittat och börjat arbeta med ett antal beteenden jag har som leder till kostnader som inte står i relation till den tid det tar att arbeta ihop till dem. Detta är verkligen kärnan i hela programmet. Om du vill börja någonstans föreslår jag att du gör steg 2, 3 och 4.
 • Det är möjligt att sänka sina omkostnader så mycket att det frigör pengar till sparande som kan möjliggöra att man kan gå i pension långt innan 65. I takt med att man gör programmet går detta långsamt upp för en, särskilt efter några månader när man ser hur sparandet utvecklar sig och man kan projicera det in i framtiden och se var korspunkten kommer att infalla.
 • Jag trodde att vi levde relativt billigt. Vi har aldrig köpt de dyraste märkessakerna utan ofta nöjt oss med butikens egna varor eller billigare alternativ. Men att köpa det billigaste i butiken är långt ifrån hela sanningen. Minst lika viktigt är att planera inköpen ordentligt för att ta del av erbjudanden och rabatter. Det låter självklart och är säkert det för många, men för mig var detta ett nytt sätt att handla.
 • Att inte gneta på med utgifterna betyder i slutändan att jag kommer att tvingas att jobba längre. Det är en sak att inte unna sig något, men väldigt mycket av vardagens utgifter är saker som handlar om överlevnad. Att konsekvent betala mer för hemmets alla inköp betyder sett över ett liv att stora summor som skulle kunna sparas går förlorade.

När jag började med kassaboken och månadstabellen blev det väldigt tydligt hur lite tid jag har lagt på min ekonomi tidigare. Det är nästan den viktigaste lärdomen av alla. Att lägga några timmar i månaden på att analysera och jobba med sin ekonomiska situation ger enorm avkastning både i pengar och insikt.

Jag rekommenderar verkligen alla varmt att skaffa boken och jobba sig igenom programmet!

9 Responses to “Dina pengar eller ditt liv: Sammanfattning”

 1. Verkar helt klart vara en intressant bok! Finns de stegen du tipsade om någonstans att läsa om eller måste jag köpa boken? Finns inte att låna på mitt bibliotek, men såg att den fanns på adlibris.se för 112 kr exkl frakt.

 2. Jag tycker sammanfattningen verkar vara ”Uppnå ekonomiskt oberoende genom att minska dina utgifter”.

  För mig som är uppväxt med att tänka ekonomiskt och vara väldigt medveten om att pengarna räcker inte till allt, så är det en fantastisk lyx att numera kunna unna mig saker utan att ta speciellt stor hänsyn till prislappen. Det är en av de saker jag uppskattar mest i min vardag idag – känslan av att jag inte behöver bekymra mig för min ekonomi. Är det inte risk man förlorar det med den här filosofin?

 3. Maria, om du läser alla inlägg i serien på bloggen så har du alla stegen beskrivna där. Boken innehåller mycket annan information, men om du bara vill veta stegen i programmet så räcker det med att läsa inläggen.

 4. Hej!
  Första gången jag kollar in på din blogg och detta är det enda inlägg jag läst så jag vet inte så mycket mer om din syn och vanor kring pengar och att spendera. Kan börja med att säga att det låter som en intressant bok och kloka tankar. Konsumerar själv inte så mycket, försöker också hålla lite koll på var pengarna tar vägen och har också tänkt ofta i hur mycket tid/livsenergi saker ”kostar”. Det jag dock reagerar lite på eller undrar över är hur du tänker på andras tid eller livsenergi? Natur och miljö? Att välja det billigaste istället för en produkt som har gjort minst avtryck och där de människor som producerat har haft hyfsade rättigheter och löner (fairtrade exempelvis)? Att vara väldigt ekonomisk och ”sparsam” kanske kan verka långsiktigt bra för en själv men är det rätt att ens medmänniskor och jorden vi lever på ska drabbas? Detta är något som gör att jag själv känner jag att det ibland kan vara svårt att välja..

  • Hej Louise!
   Det är sant att jag inte skriver mycket här nu för tiden, men jag läser och modererar alla kommentarer som skrivs. Det klart att det i vissa fall finns en konflikt mellan att köpa billigt och exempelvis fair trade. Jag tror dock att om man väljer vilka saker man köper och låter bli att köpa allt det där som man inte behöver så skapas ett ekonomiskt utrymme att välja att konsumera på ett mer hållbart och etiskt sätt. Givetvis finns det många som trots sparsamt leverne inte har några ekonomiska marginaler, men vi som har det kan ju välja att exempelvis köpa fair trade istället för att köpa en extra tröja som vi inte behöver.

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: