Köpstoppsrapport – två veckor

av jstenling

Det har nu gått två veckor sedan mitt köpstopp inleddes. Några har frågat om köpstoppet gäller bara mig eller om hela familjen är involverad i det hela. Så här tänker jag: För mig personligen så är det köpstopp enligt mitt manifest. Undantag ska vara väl motiverade för att tillåtas. För familjen så kommer vi så långt det är praktiskt möjligt göra alla inköp i enlighet med manifestet. Vi kommer alltså primärt försöka avstå, låna eller köpa begagnat innan vi köper något nytt. Jag kommer i varje rapport att berätta vad vi har köpt så får ni som läser kommentera om ni tycker jag tummar för mycket på reglerna.

Händelser under de två första veckorna:

  • Jag var nära att behöva köpa två slangklämmor för att koppla in disk- och tvättmaskinerna. Efter en stunds grävande i flyttlådorna så hittade jag tre stycken slangklämmor som jag måste ha köpt när jag monterade diskmaskinen i den gamla lägenheten. Lärdom: Börja med att titta efter om du redan har det du behöver. Det är inte helt osannolikt att du har den där lilla prylen liggande i någon låda.
  • Frun behövde en häftpistol för att klä om några pallar. Vi hörde runt lite och det visade sig att mina föräldrar har tre (!) häftpistoler. De var glada att ge en till oss… Lärdom: Innan du rusar iväg och köper nytt, hör runt hos familj och vänner. Troligen så har någon av dem det du behöver. Antingen en dubblett eller något du kan låna den tid du behöver det.
  • Jag behövde en mus till en dator som jag ska installera i köket (för att kunna läsa nyheter elektroniskt på ett enkelt sätt). Jag hörde runt med lite olika kompisar och det faktum att det behövde vara en usbmus komplicerade det hela, men jag fick napp på en trådlös till sist!

Innan vi gjort ett undantag så har jag:

  1. Skickat meddelande till FreeCycle Stockholm och frågat om någon har det jag behöver. Om du inte har kollat in FreeCycle så tycker jag att du ska göra det. Det är dock väldigt låg aktivitet på listan för Stockholm så jag har inte så stor förhoppning att få napp den vägen. Jag kommer att skänka bort saker själv där i takt med att jag fortsätter att rensa i skåp och lådor.
  2. Hört runt bland vänner och bekanta om någon av dem har det vi behöver.
  3. Kollat på Blocket om någon har det vi behöver till försäljning i närområdet.

Undantag för mig de två första veckorna

Personligen har jag inte gjort något undantag.

Undantag för familjen de två första veckorna

Eftersom vi just flyttat så var det ett antal saker som vi behövde för att få ordning i lägenheten. Vi har köpt hyllplan till våra garderober, hyllplan med konsoller till badrummet, ett vitrinskåp, klädgalgar, filtar för att täcka för fönstret på natten i gästrummet, en tavelram, en torkställning, en matta, skoskåp och en skötbädd. Här måste erkännas att det var så pass många saker samtidigt att jag inte hann med att kolla på FreeCycle och Blocket för alla saker. Jag kollade hyllplanen och torkställningen utan att få napp. Lärdom: Var ute i god tid och ha tålamod för att hitta begagnat. I vilket fall som helst så kändes dessa inköp som ett undantag just på grund av flytten. Fortsättningsvis hoppas jag att vi kan köpa begagnat i större utsträckning.

Hur har det varit de två första veckorna?

Hittills så har inte köpstoppet känts betungande på något sätt. De undantag vi har gjort har med vår nyliga flytt att göra och är förhoppningsvis just undantag. Det jag har märkt hittills är att jag börjat förhålla mig till inköp på ett nytt sätt. De köp vi har gjort har varit genomtänkta. Jag har letat alternativa vägar att få tag på sakerna och i de fall detta inte lyckats så har vi övervägt hur viktiga inköpen är för oss och gjort de undantag vi ansett motiverade. Att det faktiskt går att få tag på saker utan att köpa nytt har också visat sig direkt med häftpistolen och musen.

Mitt största bekymmer just nu är att jag förlagt mitt handsfree till telefonen i flytten. Det ligger här någonstans men jag kan inte hitta det!

One Comment to “Köpstoppsrapport – två veckor”

  1. haha, det gäller att ha ordning på sina prylar 🙂
    Det stämmer nog att man köpe rnytt ibland bara för att man inte hittar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: