Vad krävs för att ersätta kärnkraften i Sverige?

av jstenling

Kärnkraften producerar idag nästan hälften av all el i Sverige. Andra hälften kommer från vattenkraft och sedan är det en liten rest som kommer från vind-, gas-, olja- och biobränsle. Av de alternativa energislag som finns kommer biobränsle att växa, men tillgången på råvara kommer att begränsa tillväxten. Som jag skrivit tidigare om biodrivmedel kommer Sverige aldrig att kunna använda skogen för sin energiförsörjning. Sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det också bättre att förädla skogen till papper, virke, och så vidare än att elda upp den i kraftvärmeverk. Det talas om vågkraft och solkraft, men vågkraften är inte utvecklad och solkraften är fortfarande väldigt mycket dyrare än befintlig elproduktion. På kort och medellång sikt är det vindkraften som är det gångbara alternativet.

Låt oss leka med tanken vad som skulle krävas för att ersätta Sveriges kärnkraft med vindkraft.

Om man tittar på faktisk produktion av alla vindkraftverk med en effekt på 2 MW som var i drift under 2006 var snittproduktionen 3,7 MWh per verk (total 21 st). För att ersätta 65 TWh kärnkraft skulle vi alltså behöva bygga 17568 stycken vindkraftverk med en effekt på 2 MW.

Vestas som har 28% av marknaden för vindkraftverk levererade förra året verk med en total effekt på 4239 MW. Om Vestas levererade alla sina turbiner till Sverige skulle det med den tillverkningstakten ta 8 år att leverera det antal som behövs. Till detta kommer utbyggnad av elnätet, byggnad av fundament för att ställa verken på och så vidare. Det skulle behövas resurser av krigsrustningskaliber för att ro i land med detta. Och då har vi inte ens nämnt att med nuvarande lagstiftning går det att överklaga placeringen av vindkraftverk så att processen fördröjs upp emot 10 år.

Det är helt klart möjligt att ersätta vår befintliga kärnkraft med vindkraft, men knappast realistiskt ens på medellång sikt. Målet för vindkraften just nu är att vi genom en aggressiv utbyggnad ska komma upp till 10 TWh år 2015. Energimyndigheten har föreslagit att det ska vara möjligt att nå 30 TWh år 2020. Enligt en genomgång av alla pågående projekt som Affärsvärlden gjort är för närvarande vindsnurror med en förväntad produktion på 45 TWh under planering. Oavsett vem man väljer att tro på är fakta att vindkraften 2006 producerade ungefär 1 TWh el i Sverige. Vi kommer att få leva med våra kärnkraftverk i 20-30 år till, även om vi fortsätter att bygga ut vindkraften aggressivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: