Materiell enkelhet – bemästra samlandet

av jstenling

Vi människor har en patologisk benägenhet att samla på oss saker. Det enda som behövs för att något ska sparas är en vag idé om att ett behov kan uppstå i en inte allt för avlägsen framtid. Tyvärr är det sällan detta behov materialiserar sig vilket får till följd att hylla efter hylla och skåp efter skåp fylls med saker vars värde minskar för varje dag.

Vi vet att de flesta saker tappar i värde när de blir äldre. Om vi vore rationella skulle vi alltså sälja saker som vi inte tror vi kommer att behöva den närmsta tiden för att sedan köpa en liknande sak när ett faktiskt behov uppkommer till en lägre kostnad. Själva försäljningen stoppas ofta av att vi tycker att vi får för dåligt betalt för det vi vill sälja jämfört med nypriset. En kompis brukar uttrycka det hela som att ”den är värd mer för mig än vad du är beredd att betala”. Vad vi missar med det resonemanget är att om vi säljer exempelvis en barnvagn idag för 400 kr är det väldigt sannolikt att vi kan köpa en liknande barnvagn om sex månader för mindre än 400 kr. Det finns inget rationellt argument för att spara saker som vi inte använder.

Sedan jag efter mycket grubblande accepterade den insikten har jag i snart ett år successivt gått igenom alla mina ägodelar och rensat bort det som jag inte använt det senaste året och bedömt att jag inte kommer att behöva det kommande året.

Jag har tillämpat gradvis utfasning. Vid den första rensningen har det varit helt uteslutet att göra sig av med vissa saker. När de sedan legat oanvända ytterligare ett halvår har jag mjuknat lite och när tiden varit mogen har jag kunnat agera utan större separationsångest.

En förutsättning för att minska mängden saker i hemmet är förstås att det inte fylls på med nya saker hela tiden. Jag har successivt dragit ner på mitt köpande och det hela kulminerade i det köpstopp som jag inledde första januari i år.

Sen jag började lägga om mitt beteende har jag märkt av ett antal positiva effekter. Alla har mer eller mindre med tid att göra.

  • Minskad tid lagd på shopping betyder ökad tid för träning, umgänge och förkovran.
  • Bättre ordning i hemmet betyder att mindre tid går åt till att städa.
  • Mindre antal saker betyder att mindre tid går åt till materialvård.
  • Jag känner en frihetskänsla som ökar i takt med att jag minskar antalet saker som jag behöver hålla reda på.

När jag jobbade i höstas kände jag mig betydligt mer fokuserad vilket fick till följd att jag stressade mindre när det var mycket saker på gång. Sammantaget känner jag mig mer avslappnad, lugnare och mer harmonisk idag än för ett år sedan.

En annan sak som jag reflekterat över är att jag fått en helt annan inställning till reklam. När jag tidigare kunde känna begäret komma krypande när jag gick förbi en reklamskylt så känner jag idag ”vad skönt att jag slipper den där saken”. Det har blivit naturligt att ifrågasätta köpimpulserna. Behöver jag det här? Varför känner jag ett behov av den här saken? På vilket sätt skulle mitt liv bli bättre om jag köpte den här saken?

Att göra denna omläggning av min syn på materiella ting har verkligen varit en positiv kraft i mitt liv. Jag känner mig medveten om vad jag konsumerar. Hur jag väljer att använda min tid. Jag styr tingen och inte tvärtom!

3 Responses to “Materiell enkelhet – bemästra samlandet”

  1. Jag tycker att det har blivit lättar emed åren att göra sig av med saker trots att jag inte har flyttat på snart fem år. Ibland hittar jag saker som jag vet att jag har släpat med mig genom minst 3 flyttar men som jag ändå inte använt/läst/lyssnat på. Det svåra nuförtiden är att hålla jämna steg med alla barnprylar som flyter in.

  2. så där 25% av svenskar samlar på nåt…

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: