Kvantitativa kontra kvalitativa mått

av jstenling

Hur mycket tjänar du i månaden? Hur många kvadratmeter är din lägenhet? Hur mycket producerar vi per person?

Vi är besatta av kvantitativa mått. Allt som går att mäta och uttrycka med en siffra, gärna så hög som möjligt är relevant. När du tjänar mindre än kollegan känner du dig undervärderad. När kompisen skaffar större bostad sjuder avunden. När Sverige inte lyckas producera lika mycket per capita som andra länder (BNP/capita) talas det om att vi ”halkar efter” i välståndsligan.

Som man mäter får man svar och frågan är om det vi mäter ger oss de svar vi egentligen behöver? Är det viktigaste måttet på vårt välstånd hur mycket vi producerar per person? Finns det kanske andra mått som på ett bättre sätt speglar hur vi mår?

Jag tror att om vi balanserade upp de kvantitativa måtten med lite fler kvalitativa mått skulle det leda oss till en del intressanta slutsatser. Spelar det till exempel någon roll om grannen har en större lägenhet om det betyder att han måste jobba hårdare och därför har mindre fritid? Är det inte viktigt att tempot i arbetslivet är mänskligt även om det innebär att vi inte får fullt lika höga löner som i de länder som ”ligger före” i välståndsligan?

Som en start skulle jag vilja att vi varje år börjar göra en nationell undersökning som till exempel undersöker:

  • Hur lycklig är du i din livssituation?
  • Har du en god balans mellan arbete och fritid?
  • Tjänar du tillräckligt för att leva ett gott liv?

Det finns säkert andra bättre frågor, men poängen är att utifrån svaren i en sådan undersökning kan man bättre mäta det mänskliga tillståndet i landet. Inte bara den ekonomiska verkligheten utan hur vi faktiskt mår. Om politiken sedan började dra nytta av slutsatserna så skulle vi förmodligen få se en del annorlunda förslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: