Rörlighetens paradox – vikten av att ha vänner nära

av jstenling

Efter att vi flyttade strax innan jul bor vi nu i huset bredvid några av våra bästa vänner. Inte ens när jag bodde i Piteå, som ju är en småstad, hade jag så nära att hälsa på någon. Umgänge hemma hos någon är i Stockholm ofta koncentrerat till helgerna eftersom det tar så lång tid att ta sig till och från den man ska hälsa på. Det är normalt att det tar minst 20-30 minuter med kollektivtrafik eller bil för att ta sig dit man ska. Sett i det ljuset känns det väldigt lyxigt att bara snöra på sig skorna och gå över till grannhuset en tisdag.

Innan kollektivtrafik och massbilism var de flesta utelämnade till människorna i sin närhet. En vanlig dag rörde man sig max inom någon kilometers radie. När man läser Fogelströms skildring av Stockholm vid sekelskiftet till 1900-talet förstår man verkligen varför det betraktades som en utflykt att bege sig från Södermalms höjder ner till Sibirien. Antingen gick man, eller betalade dyrt för lyxen att åka den hästdragna spårvagnen som innefattade ett par byten innan ankomsten till destinationen.

Vi har fler människor än någonsin i närheten eftersom husen blir högre och staden förtätas. Samtidigt transporterar oss över allt längre sträckor för att ta oss till våra vänner och bekanta och det blir alltmer tidsödande att få till ett möte. Det här fenomenet kallar jag rörlighetens paradox. En rörlighet som borde främja mänskliga möten leder i slutändan till en minskning.

Det finns inte längre några naturliga mötesplatser för att knyta sociala kontakter i närområdet. Ett sprudlande föreningsliv ersattes av enskild passivisering i takt med att alla i modernitetens tecken skaffade sig en teve. Högre inkomster och bättre offentlig service minskade beroendet av människorna runt omkring oss för barnpassning och hjälp i hemmet.

Det är dags att återknyta bandet med grannskapet. Jag drar mitt strå till stacken genom att inte bara säga hej till grannen utan också prata någon minut och höra om de kanske behöver hjälp med att rasta hunden någon gång. Vem vet, kanske är det en god vän som döljer sig bakom dörren mitt emot?

4 kommentarer to “Rörlighetens paradox – vikten av att ha vänner nära”

  1. Det är också olika i olika länder. I Italien är man mycket mer social och träffas mycket ute även bara för att prata. Klimatet i sig bidrar en del, det är inte så trevligt att gå ut när det är kallt och snöstorm! Min mamma har äntligen flyttat närmare där jag bor och det instämmer, skönt att kunna ta en liten promenad på 15-20 minuter och vara hos henne istället för att åka i nästan 1 1/2 timme! Då kan man träffas på vardagar efter jobbet!

  2. Frågan är bara hur man träffar sina grannar? Jag bor i ett trevåningshus i centrala Göteborg och har bott här ett bra tag nu utan att någonsin sett mina grannar mittemot. En gång såg jag ett par skor utanför dörren så där måste bo någon men undrar vem? Min önskan är att bo i ett levande hus med liv och rörelse, jag lovar att jag gör mitt bästa men det är inte enkelt när grannen mitt över är osynlig och de andra i huset kollar in spännande stenar på marken när man går förbi….

  3. Jag tror att någon måste börja med att bryta det invanda mönstret. Hälsa på alla i huset även om de tittar bort. Ta de chanser som ges att prata med dem man stöter på. Fråga hur dagen varit. Såna enkla saker. Men det kräver mod att vara den som börjar.

  4. Man kan också anordna en grannfest, fest med bara grannar. I italien hade vi kvartersfest en gång per år och det var riktigt trevligt! Det skulle bli i mycket mindre skala om man bara tar sin byggnad men det kräver lite förmåga att anordna det hela. Jag har tur, jag har riktigt gulliga grannar, en fixade min cykel i november och en igår klappade mig på armen när vi möttes i trappan. Det är äldre personer och de känner sig lite ensamma, kan man fixa en lite fikastund med dem blir de jätteglada!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: