Koldioxidbantning och de icke förhandlingsbara aktiviteterna

av jstenling

Fundera på vad det skulle innebära för dig om du gjorde följande livsstilsförändringar.

 1. Inget mer flygande.
 2. Ingen bil.
 3. Kött endast undantagsvis, någon gång per månad.
 4. Frukt och grönt endast från närområdet. Inget växthusodlat, endast säsongsgrönsaker.

Att ovanstående aktiviteter är några av de som orsakar störst utsläpp av växthusgaser börjar nu vara ordentligt publicerat. Det är också de saker som de flesta säger är omöjliga att ändra. Alla säger ”jag måste ha en bil”, men fundera en stund på hur ditt liv skulle se ut om du inte hade en bil. Vilka förändringar skulle du behöva göra? Om du inte kunde flyga?

Sanningen är den att om du vill kapa dina utsläpp av växthusgaser ordentligt och inte bara på marginalen så är det dessa förändringar som måste göras. Det betyder inte att vi även måste jobba på med de mindre sakerna, men om du vill halvera dina utsläpp eller mer, då måste du börja fundera på ovanstående.

4 kommentarer to “Koldioxidbantning och de icke förhandlingsbara aktiviteterna”

 1. Riktigt sagt! Jag har inte haft någon bil nu i ett par år och det har gått utmärkt! Billigare är det också! jag försöker äta mest vegetariskt mat så även punkt två fungerar. Säsongsgrönsaker har jag precis börjat med och jag tror att även det kommer att fungera utmärkt. Mitt stora problem är punkt nummer 1, jag har funderat över att begränsa mitt flygande. Jag brukar göra 4-5 flygresor per år. Förra året blev det hela 4 resor, jag har problem eftersom jag åker långa sträckor och min medicin behöver förvaras i kylskåp. Jag skulle inte klara det med tåget eftersom lilla kylväskan räcker endast i 6 timmar. Jag skall dock inte flyga mer med jobbet om jag får välja och skall begränsa mina sommarresor, funderar över att åka tåg inom Sverige under sommaren. Släkten bor dock i Italien och lite då och då måste jag visa mig så det är inte så lätt. Man kan dock försöka göra sitt bästa!

 2. Jag skulle inte ha något problem med de 2-4. Innan vi köpte byl hyrde vi vi de tillfällena vi behövde. Nu har vi bil men använder den sällan utan ser till att göra alla ärenden på en gång. Flyga däremot.. Jag gillar att resa, jag gillar visserligen att åka tåg också (jag flyger aldrig inrikes) men det blir svårt att resa dit jag vill med tåg (USA). Mea culpa alltså. I snitt gör jag 3 flygresor per år.

 3. Efter att ha läst böcker som ”Oväder”, ”Sex grader” och ”Vädermakarna” så var det inte svårt att skippa flyget helt, det är ju den i särklass största påverkan som en privatperson kan ha på klimatet.

  Bilen var lite svårare att göra sig av med men det har gått över förväntan.

  Köttet på hemmafronten var lätt eftersom sambon är vegitarian, men steget att välja sallad varje gång när jag lunchar med kollegorna återstår.

  När det gäller den utländska frukten så är det som hemma vegitarian svårt att vara utan den när det på vintern är svårt med närproducerat.

  Jag vet inte om din tanke var att prioritera dessa åtgärder, men vad jag kan förstå så har du lyckats med ordningen, flyget är klart värst, sedan bilen och frukten har minst påverkan.

  Om man tycker att resandet är det bästa i livet så kan man kanske göra en flygresa som varar en månad vart tredje år istället för tre resor under ett år, skillnaden i utsläpp är en fakor 9!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: