Ställ bilen – bli lycklig?

av jstenling

SvD skriver idag om ett forskningsprojekt i Karlstad. Forskarna har undersökt sambandet mellan bilåkning och välbefinnande. 70 familjer deltog i undersökningen och 45 av dem uppgav att de hade ökat sitt välbefinnande markant. Det var samma familjer som i genomsnitt minskade ned på sitt bilåkande med 10 procent.

Är resultatet bara en slump eller blir man lyckligare av att ta kollektivtrafiken? Studien i Karlstad fortsätter i två år till, vi får se hur det utvecklar sig.

Läs hela artikeln här.

3 kommentarer to “Ställ bilen – bli lycklig?”

 1. Jag får ångest bara tanken av att ha en bil. Man måste ha garage, hitta parkeringsplatser, besiktiga den, laga den (någon gång går den garanterat sönder), betala dyra bensinpengar osv, osv.

  Det verkar kräva oerhört mycket tid och pengar att ha bil! Jag vill gärna ta körkort för att ha friheten att köra bil. Det betyder ju dock inte att jag vill äga en. När jag får barn och så, tror jag att jag kommer försöka hyra eller låna bil när jag behöver en istället för att slösa min tid och därmed mitt välmående på en.

  Jag tror därför inte att det är så konstigt att man blir lyckligare utan bilen. Man kan fokusera på annat som är viktigt för en istället.

  Vi Visar Vägen
  /Annie

 2. Det finns några faktorer som förklarar detta resultat (givet från att man har tillgång till en väl utbyggd kollektivtrafik – i det här fallet Karlstad):

  Den primära förklaringen är troligen att merparten av dom som åker bil gör det ju inte för att dom gillar bilar eller att köra/åka, utan bara för att ta sig från a till b och då är bekvämlighet (turtäthet, avstånd till hållplatser etc.) restiden och priset dom viktigaste faktorerna.

  Eftersom dessa bilister också är dom som kör långsammast (oftast laglig fart eller långsammare), så har kollektivtrafiken goda förutsättningar att konkurrera när det gäller restid (tåg är oftast snabbare och t ex en direktbusslinje går inte mycket långsammare) – och ekonomin är ju inte direkt det starkaste skälet att äga och använda en bil (biljettpriset överstiger dock bränslepriset på många sträckor). Dessa personer kan jag tänka mig kan bli lyckligare av att åka kollektivt – utom kanske när dom ska ha hem IKEA-fåtöljen eller åka och storhandla.

  Men sedan finns det bilister – uppskattningsvis 20-30% av trafiken, som verkligen gillar bilar och att köra/åka och att denna trafikantgrupp skulle bli lyckligare av att åka kollektivt och då särskilt buss – tror jag knappast, men denna grupp är i minoritet så därför ser det ut som om alla blir lyckligare, detta är missvisande. Denna trafikantgrupp kör dessutom ofta i högre hastigheter och kollektivtrafiken får svårt att konkurrera med restiden.

  Vill man minska bilismen, är detta ett oerhört orättvist sätt att göra det genom att göra det så dyrt som möjligt att ha bil och ta körkort – detta hindrar personer som inte har god ekonomi att få tillgång till sitt intresse. Jag är en av dom som drabbas då jag inte har råd med körkort.
  Det är tråkigt när man för att minska en trafikantgrupp som mest består av ”onödigt körande” försämrar så oerhört för en annan.

  En utbyggd kollektivtrafik skulle vara MYCKET bättre – helst med nolltaxa, det skulle kanske t o m locka över några av dom bilintresserade också att åka kollektivt ibland. Jag kommer iallafall inte sluta åka tåg den dagen jag får råd med körkort och bil (fast jag gillar tåg också). En viktig faktor är att göra att så få som möjligt beroende av bil – vill man åka bil ska det åtminstone vara för man gillar det (eller för att man behöver det – t ex när man kör grejer) och inte för man måste pga dålig stadsplanering och dålig kollektivtrafik.

  USA är ett riktigt dåligt exempel på hur bilar bör användas, ingen kollektivtrafik och dåliga förare som egentligen inte vill köra tvingas ut på vägen – och bara såna saker som att långsam trafik inte behöver hålla till höger, det blir t ex svårt och farligt att köra om i hög hastighet på motorväg (speciellt med dom trafikmängderna som är där också).

 3. Jag får ångest av tanken att inte ha bil. Samtidigt som jag skrattar åt de som faktiskt har bil och bor i stan – där det faktiskt inte behövs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: