Vad är det vi äter egentligen?

av jstenling

image Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken fick stor uppmärksamhet när den publicerades 2007 och har hittills sålts i fler än 60 000 exemplar. Själv har jag köpstopp och fick låna ett exemplar av en snäll kollega.

Jag hade hört många kommentarer om Den hemlige kocken från vänner och bekanta som alla vittnat om hur de helt ändrat sin syn på många livsmedel som tidigare varit stapelvaror i deras hem efter att ha läst boken. Jag började läsa med utgångspunkten att jag trots allt är en hyggligt upplyst konsument som undviker de värsta avarterna. Men i takt med att jag läste boken kom jag på mig själv med att bli mer och mer indignerad över sakernas tillstånd. Frågan "ska det verkligen vara så här?" dök hela tiden upp i mitt huvud. För mig handlar det inte bara om alla tillsatser utan också att vi faktiskt vant oss vid undermåliga produkter. Fabriksbröd exempelvis är ju helt kasst. Det vet jag, jag brukar själv baka bröd ibland och det är otroligt mycket godare. Det handlar inte bara om att väga pris mot kvalitet. I många fall finns det inte ett kvalitetsalternativ att välja i den vanliga butiken.

Nu ska frun också läsa boken. Vi får se vad som åker ut ur skåpen här hemma…

I dagarna har uppföljaren till Den hemlige kocken, Äkta vara kommit ut på Ordfront, vi får se om den får lika stor uppmärksamhet. Jag tror att vi bara har sett början på matupproret.

Anki har skrivit om Den hemlige kocken här och här.

One Comment to “Vad är det vi äter egentligen?”

  1. Jag själv känner att det är oerhört svårt att orka bry sig om tillsatser, även om jag ibland känner att det kanske skulle vara bra att informera sig själv. Men redan nu är det nog med att det man ska käka ska vara billigt, gott, vegetariskt, nyttigt och ekologiskt. Det skulle vara så SKÖNT om det fanns en hylla i affären där man inte behövde kolla på någon innehållsförteckning, utan bara ta det som ser bra ut.

    Vi visar vägen
    Annie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: