"Oj, hur mycket pengar har du sparat?"

av jstenling

Jag var på bröllopsfest för två helger sedan och som vanligt var det någon i sällskapet vid mitt bord som hade vetskap om mitt köpstopp och började fråga ut mig om hur det gick. Jag svarade som vanligt lydigt och de flesta lyssnade intresserat om än med förvånad uppsyn. Det är ungefär som det brukar vara. Jag har inte blivit less på att prata om köpstoppet då det oftast leder in på andra intressanta diskussioner såsom miljö, meningen med livet, vår konsumtion, och så vidare. Men! Den fråga som ofta ställs och så även denna gång var den i rubriken. Det verkar som att den första tanke som formulerar sig i huvudet på dem som börjar fundera på konsekvenserna av ett köpstopp är att man måste spara väldigt mycket pengar på det. Lite underförstått ligger också följdfrågan: "Vad har du tänkt göra för dem?"

För mig har köpstoppet aldrig handlat om att spara pengar. Köpstoppet och mitt arbete med boken Dina pengar eller ditt liv har definitivt ändrat min syn på pengar, men det var inte det som var den bakomliggande tanken. För mig har det hela tiden varit ett experiment för att se hur det är att inte konsumera så mycket. Ett experiment som jag är ganska tacksam över att det nu börjar lida mot sitt slut…

2 kommentarer to “"Oj, hur mycket pengar har du sparat?"”

  1. Jag tycker att det är både vettigt, intressant och modigt att ge sig in på ett köpstopp. Jag funderar själv ibland själv på att kanske ta ett kortare (ca 6 mån) för att se om jag skulle känna mig lyckligare, men också för att spara på pengar och göra bra investeringar för stora pengar istället för att slösa allt på ”smågrejer”. Jag tror att vi kan konsumera för lika mycket pengar som vi gör idag, men på ett betydligt smartare sätt!

    Måste också fråga: Vad tycker du den mest positiva effekten är av försöket?

  2. Jag har full förståelse för att folk är nyfikna på hur mycket pengar man sparar. Själv har jag inte köptstopp men jag har konsumerat oerhört mycket mindre det senaste året som faktiskt lett till att jag haft mer pengar över som jag valt att använda till amortering för att de skall ätas upp av banken men samtididgt vara en investering för framtiden.

    I min egen blogg har jag idag skrivit om årets bästa julklapp som bara kostar 70 kr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: