Telepresence – framtidens resa

av jstenling

Just nu faller pusselbitarna på plats för att möjliggöra något som jag länge längtat efter. Så länge jag kan minnas har videotelefoni funnits med i de framtidsvisioner som gestaltats på teve, i tidningar och andra sammanhang. Hittills har det inte hänt så mycket på den fronten. Videotelefoni i mobiltelefonen har exempelvis hittills inte blivit någon succé. (Visste du att nästan alla 3G-telefoner kan ringa videosamtal? Jag har inte ringt ett enda med min trots att den är snart tre år gammal.)

Företaget Cisco lanserade för något år sedan en produkt som de kallar för Telepresence. Det hela går ut på att man med hjälp av bredbandsnät och modern tv- och videoteknik kan möjliggöra distansmöten där det nästa är som att man sitter i samma rum och pratar. Den lösning de säljer just nu är mycket dyr och tänkt för större företag med stora reskostnader. I korthet består lösningen av stora platta skärmar som används för att se de man pratar med på distan, HD-kameror för att föra över bilden till motparten, mikrofoner och en videoserver som ser till att det hela fungerar.

Det intressanta är att alla dessa ingående komponenter börjar vara så pass billiga att det går att tänka sig en lösning som även en hemanvändare har råd med. Många har redan idag en plattskärm hemma, snabbt bredband går att få på allt fler platser och det som fattas då är bara kamerautrustning och videoserver för att det hela ska vara komplett. Cisco säger nu att det kommer att presentera en Telepresencelösning för hemmet inom 12-18 månader. Den kommer sannolikt inte vara lika bra som den som riktar sig till företagsmarknaden, men väldigt mycket bättre än de webbkameralösningar som finns idag.

Jag är helt övertygad om att inom fem år kommer det att finnas Telepresencelösningar för  hemmet från flertalet tillverkare som kommer möjliggöra distansmöten på ett sätt som vi idag bara kan drömma om. Något som jag ser fram emot mycket är att till exempel kunna äta familjemiddag tillsammans med mina föräldrar trots att de befinner sig 100 mil bort. Genom att rulla in plattskärmen till matbordet och rigga kamera och mikrofon kommer vi att kunna dela en måltid nästan som om vi var i samma rum.

Det som länge varit science fiction börjar så smått att bli verklighet.

Läs mer om Telepresence här.

4 Responses to “Telepresence – framtidens resa”

  1. Ja men äntligen! Vilket lyft för miljön!

  2. Låter bra.

    Men med en ”rebound-effekt” kanske den nya vanan blir att ha på datorn mest hela tiden och därmed (åtminstone till viss del) äta upp besparingarna man gör genom att inte resa fysiskt. Hur ofta äter du middag med dina föräldrar idag t.ex.?

    Genom videokonferenser/telepresence kan man t.ex. bosätta sig längre från jobbet. Även om man bara passerar kontoret två gånger per vecka istället för varje dag kan det alltså hända att man reser ”lika mycket” som tidigare per vecka…

  3. Jag tycker att jag redan med nuvarande teknik börjar uppleva en lätt övermättnad av all information som väller över en. Som arbetsredskap för företag verkar det vara en bra idé, för samvaro med nära (inte fysiskt alltså) och kära är jag tveksam. Kan man sjunga snapsvisor tillsammans? Eller dansa med varann? Dock inser jag att yngre ser det annorlunda. Mitt behov av dans är inte så stort längre och dessutom gör det ont i mina knän. Men en liten nubbe till kräftorna vill jag fortfarande ha. Och jag vill helst ha anhöriga inom ta-håll också.

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: