Klimatsmartheten återbesökt

av jstenling

När klimatlarmet var som starkast under hösten 2006 och våren 2007 hade alla stora dagstidningar påkostade temasidor om ämnet. DN direktlänkade från sin förstasida och där fanns bland annat ett test för att undersöka sin egen klimatsmarthet. Efter ett år av köpstopp och livsstilsförändringar tänkte jag att det var dags att göra om testet för att se hur jag ligger till. Till min förvåning fann jag att testet försvunnit!? Jag har skrivit till DN för att höra efter vad som hänt. Jag provade att använda några andra klimatkalkylatorer:

  • IVL 2,1 ton per år
  • WWF 8,2 ton per år

Jag vet inte men jag gissar att sanningen ligger någonstans mitt emellan. Jag vill minnas att jag låg på 3,x ton per år i DNs kalkylator. Vi får se vilket resultat jag får om den återkommer.

Jag vet vad det är som drar upp. Det är maten (fortfarande kött om än mindre än för ett år sedan) och flyget. Förvisso bara inrikes, men det blir ändå 10-15 timmar per år vilket blir ett ton CO2.

I larmets kölvatten publicerade IPCC sin synthesis report i december 2007. På 52 sidor sammanfattas allt som WG 1-3 kommit fram till i sina tidigare rapporter. Väl värt att läsa om ni inte redan gjort det.

One Trackback to “Klimatsmartheten återbesökt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: