Vilken är din löjligaste bilresa?

av jstenling

En gång spelade vi fotboll, jag missade målet, tog bilen och hämtade bollen 50 meter bort. 

DN skriver idag om cykling och bilresor. Med hyggligt jämna mellanrum dyker den här typen av artikel upp i media. För alla som är hyggligt insatta i ämnet är det väl känt att ungefär hälften av alla bilresor är på 5 km eller mindre. Utmaningen är att få fler att ställa bilen och istället gå eller cykla dessa resor. Det är alltid roligt att se hur perspektivlösa vissa cykelfrälsta är när det handlar om cyklandets positiva effekter. ”Jag har fyra kilometer till jobbet och jag sparar tusen kronor per år på att ta cykeln i stället för bilen,” säger Martin Svensson. Jag vet inte riktigt hur Martin har räknat, men för en inbiten bilist torde tusen sparade kronor på ett år inte vara något vidare starkt argument för att ställa bilen. Tyvärr är nog den bistra sanningen att väldiga många människor föredrar att ta bilen framför att riskera att bli svettig på en cykel.

Staffan Forsell på Stockholms kommun gör en intressant iakttagelse när han säger att stockholmare jämför sina bilresor mot hur lång tid det tar att åka kommunalt. Jag har haft många diskussioner med kollegor som har 5-10 km till jobbet som kretsar kring just detta. Flera har faktiskt börjat cykla (av motionsskäl) och insett att det tar lika lång tid att cykla inklusive en dusch på jobbet som att köra bil. Jag tror att om fler bara provar på vad det innebär att cykla till jobbet och gör det på en hyggligt bra cykel kommer vi snabbt se en minskning av bilanvändandet.

Själv har jag nyligen skaffat en lastkärra till min cykel. Återkommer med ett separat inlägg om denna.

2 kommentarer to “Vilken är din löjligaste bilresa?”

  1. Det är också intressant att man ofta försöker lägga fram miljöskäl för att minska denna typ av resor, när det trots allt är längre resor som påverkar miljön mest. Men visst ger korta resor en hel del utsläpp. Viktigare är dock trafikstockningarna som alla korta bilresor bidrar till och som tvingar oss att bygga en överkapacitet av vägar. Och främsta skälet för en individ att börja cyklar är varken att spara pengar eller tid, utan att få daglig motion. Märkbara pengar sparar man först om man kan låta bli att köpa en bil överhuvudtaget.

  2. Min mest skämmiga bilresa var på den tiden jag och många andra var totalt omedveten om det här med miljöpåverkan, hade tjänstebil och ALLT ingick i priset, dvs även bränsle i obegränsade mängder. Jag var hungrig och skulle svepa förbi en korvkiosk för att få mig en go mosbricka. Åkte från Alingsås till Göteborg bara för att dom har det godaste moset i korvakoket på Avenyn… 10 mill tur och retur…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: