Den heliga tillväxten

av jstenling

Jag håller på och läser boken Beyond Growth av Herman E. Daly. Mycket av det jag gått och funderat på kring tillväxtsjukan får sitt svar i denna bok. På ett enkelt och elegant sätt visar Daly varför det i längden inte är möjligt att ha en evig tillväxt i världens ekonomi. Jag har tidigare skrivit om det här på bloggen. Eftersom jorden är ett slutet system är det en aritmetisk omöjlighet med ständig tillväxt så länge tillväxten till någon del är beroende av nyttjande av jordens naturresurser. Jag har själv läst lite nationalekonomisk makroteori och naturresurser som begränsning för ekonomins aktiviteter finns inte ens med i de ekvationer som lärs ut. Daly har själv jobbat som ekonom på Världsbanken och slogs då för att ekologisk ekonomi skulle få större genomslag i bankens arbete. Det gick inte så bra.

För merparten av alla nationalekonomer är det otänkbart att se naturresurser som en begränsande faktor. Som Daly fick höra: "that’s not the right way to look at it". Daly menar att det handlar om det som Schumpeter kallade pre-analytic vision, enkelt förklarat det analytiska ramverk som används för att analysera ett problem. Dagens nationalekonomer har ett analytiskt ramverk som inte innehåller naturresurser som en begränsande faktor och om de skulle ta med detta i analysen så skulle hela ramverket behövas skrivas om från grunden. För en nationalekonom som investerat hela sitt yrkesliv i arbete baserat på det nuvarande ramverket kräver det mod och styrka att över huvud taget fundera på den frågan. Enklare då att säga "that’s not the right way to look at it".

I dessa dagar av finanskris där den viktigaste frågan på allas läppar är när vi åter ska nå tillväxt känns det relevant att fundera på denna heliga tillväxt och om det kanske finns något alternativ. I kommande inlägg utvecklar jag mina tankar inom ämnet.

Länkar:
Uneconomic growth in theory and in fact

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: