Hur låg elförbrukning kan man nå utan att leva som en asket?

av jstenling

Vi har en sån fjärravläst elmätare kopplad till vårt elabonnemang. Med den är det enkelt att följa vilken elförbrukning vi har från månad till månad. Från första avläsningen i april har vi snittat strax under 1800 kWh i beräknad årsförbrukning. Så här ser vårt boende ut (energiklass inom parentes):

 • Vattenburen fjärrvärme
 • Ny kyl och frys (A)
 • Diskmaskin (A)
 • Tvättmaskin (A)
 • Lågenergilampor i hela lägenheten

Jag skulle vilja säga att vi lever ganska normalt. Vi kör i snitt en diskmaskin om dagen, tvättar 3-4 tvättar per vecka och släcker lamporna när vi inte är i ett rum. Vi lagar mycket mat hemma och använder ugnen ganska flitigt. Vi har aktivt valt att inte ha två stora energitjuvar: torktumlare och handdukstork. Vi har strömbrytare på grenuttag. Standardtipsen för att spara el. I trapphuset där elmätaren sitter finns även grannens elmätare. De förbrukar ungefär dubbelt så mycket el som vi gör och jag vet att de har en lägenhet som är bara lite drygt hälften så stor som vår.

Vi har inga direkta energitjuvar som jag känner till. Det som jag konkret vet att vi skulle kunna spara in på är att stänga ner våra bredbandsburkar (switch, trådlöst, telefoni). Jag tror att det drar runt 40 W, det vill säga runt 350 kWh per år. Det som är intressant är att vi genom att sätta en fjärrbrytare på detta och stänga av det när vi inte är hemma utan problem skulle kunna spara runt 250 kWh per år. Det är en minskning med 14 procent! Att komma ned till 1450 – 1500 kWh borde alltså vara görbart utan någon förändring i levnadssätt. Jag har svårt att se att det går att komma ner så mycket ytterligare än det utan att ge upp någon bekvämlighet, till exempel diskmaskin.

One Comment to “Hur låg elförbrukning kan man nå utan att leva som en asket?”

 1. Hej,
  Gjorde en webbsökning (efter annat….) och hamnade på din sida. Trevlig och matnyttig blogg!
  Kika gärna in på http://www.energibruket.se Energibruket är en mötesplats för diskussion och innovation om energieffektivisering.

  Mvh
  Energibruket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: