Tillväxtens gränser

av jstenling

Jag har länge haft denna hållbarhetsklassiker på läslistan. Den ursprungliga boken Limits to Growth publicerades redan 1972, långt innan hållbarhet var ett modeord. Boken skapade på sin tid mycket debatt och dyker fortfarande upp i diskussioner om exempelvis Peak Oil. Jag har läst den senast publicerade uppdateringen Limits to Growth – The 30-year update. Bokens huvudbudskap skiljer sig inte så mycket från andra liknande böcker, exempelvis Lester Browns Plan B: Mänskligheten förbrukar idag förnybara och icke-förnybara resurser på en nivå som inte är långsiktigt hållbar. Det som driver den ökade resursförbrukningen är exponentiell tillväxt, både när det gäller antalet människor och vad vi klarar av att producera per person. Det som är intressant med boken är att författarna med hjälp av datamodellen World3 modellerar olika scenarion för hur framtiden i grova drag kan komma att se ut vid olika antaganden för bland annt familjestorlek, utveckling av ny teknik och konsumtion per capita.

Boken gör också ett bra jobb att definera ett antal viktiga begrepp som är centrala för ekoekonomi, till exempel:

  • Källor (sources) och sänkor (sinks) och deras begränsningar att producera och ackumulera resurs- och avfallsflöden som är nödvändiga för att civilisationen ska fungera. Gäller till exempel olja eller timmer som resurskälla och Östersjön som sänka för kväve från avlopp och jordbruk.
  • Överutnyttjande (overshoot) där nyttjandet av resurser stiger över naturens kapacitet och orsakar antingen kollaps eller en mer kontrollerad nedgång till en oscillation kring takutnyttjandet av en resurs. Exempelvis torskfisket på nordamerikanska östkusten som pågick ändå tills det inte fanns någon torsk kvar.
  • Signalfördröjning (signal delay) där signalen för att en resurs överutnyttjas fördröjs på grund av naturens kapacitet att temporärt producera över den hållbara nivån. Exempelvis det nuvarande överutnyttjandet av Ogallalaakvifären  som används för att bevattna 1/4 av amerikansk jordbruksmark och år för år töms på mer vatten än vad som rinner till.

Boken är skriven på ett lättillgängligt språk och innehåller inga matematiska formler eller liknande. Om du har en naggande känsla av oro att vårt nuvarande tillväxtparadigm kanske inte kan pågå alltför länge rekommenderar jag dig varmt att läsa boken. Om du tror att allt är okej och vi kan köra på som vanligt rekommenderar jag dig också varmt att läsa boken. Det här är helt enkelt obligatorisk läsning för alla som bryr sig om vår gemensamma framtid här på planeten.

Om jag hittar tid för det återkommer jag med några fler inlägg om centrala delar av boken.

5 Responses to “Tillväxtens gränser”

  1. Otroligt intressant. Det finns så mycket material från många decennier sedan som fortfarande känns explosivt och aktuellt nu mer än någonsin. Tänk om dessa tidiga ”whistle blowers” hade tagits på allvar. Ett annat boktips är Schumacher ”Small is Beautiful” från 1973 och Elin Wägners ”Väckarklocka” från sent 40-tal. Jag skrev en grej så sent som i dag om klimatforskare på 50-talet. Ge gärna fler boktips. Tack för bra blogg.

  2. Åh, vad jag önskar, att det hjälpte att läsa en bok!!!
    När ens nära släktingar kör sina barnbarn fram och tillbaka till Norges skidbackar dessa snöiga dagar, så tappar man hoppet TOTALT! Inte ett ord går in, varje individ anser sig ha full rätt till ALLT! Fullständiga rättigheter, som restaurangerna. Och frågar enkäterna folket, så är dom så miljömedvetna, så att dom sopsorterar – men spara på värmen eller duschvattnet NÄÄÄ, det är OMÖJLIGT! Ända till det är torrt i kranen.
    Hälsningar från Idealisten (utan barnbarn), som blivit uppgiven Realist med åren.

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: