Metaaktiviteter

av jstenling

Jag har tidigare skrivit om hur jag kämpar med mitt Internetberoende. Jag har funderat lite mer på detta och tror egentligen att det inte är Internet per se som jag är beroende utan snarare att det är något annat som är i görningen.

Min teori är denna. I takt med att vi i allt större utsträckning har all information tillgänglig bara en knapptryckning bort försvinner vi allt mer bort i metaaktiviteter av olika slag.

Några relevanta exempel för mig:

  • Surfa bokbloggar, Adlibris och andra webbplatser istället för att läsa.
  • Läs kokböcker istället för att laga mat.
  • Kolla instruktionsfilmer på Youtube med senaste träningsmetoden istället för att träna.
  • Optimera dagens aktiviteter med hjälp av GTD/ZTD/Inbox zero/<stoppa in din metod här> istället för att utföra faktiskt arbete.

Jag vet inte om det är mängden information som gör att vi får svårt att fokusera, men jag vet att jag personligen får kämpa varje dag för att faktiskt göra de saker jag hade förutsatt mig att göra. Det är så lätt att tappa tråden.

Istället för att aktivt försöka bli av med mitt Internetberoende provar jag nu en omvänd metod. Jag försöker tränga ut den tid jag lägger på metaaktiviteter (som mitt Internetanvändande ofta består av) genom att faktiskt göra något. Steg ett är att plocka upp boken jag håller på med för tillfället istället för att surfa reda på ytterligare en spännande bok jag borde läsa.

Vilka metaaktiviteter ägnar du dig åt?

3 kommentarer to “Metaaktiviteter”

  1. Facebook är en stor bov i dramat där skulle jag säga. När jag precis blivit av med facebook kände jag hur nästan all daglig information bara försvann ifrån mig. Hur det på något sätt befriade mig och det blev mer intressant att läsa flödet i burken. En sak jag gjort är också att minska flödet från dom sidor jag RSS läser via google reader. Sidor som jag kanske bara läser ett inlägg av då och då. Nu har mina metaaktivteter mest handlat om att sorterar kontakter och annat sånt, eller få trestjärnigt igenom på angry birds!

  2. Jag ägnar mig åt alla du tog upp, särskilt att sitta och leta böcker på adlibris och amazon. ……Och så läser jag väldigt mycket kokböcker……..

  3. Jag kan tipsa om socialantropologen Hyland Eriksens intressanta (10 år gamla bok) Ögonblickets tyranni: Om snabb och långsam tid i informationssamhället. Det du skriver kunde ha varit ett exempel i boken. Du skulle kunna få låna den om det inte var för att en kollega lånade den *just idag* – fast det var å andra sidan kanske just därför jag tänkte på den…

    Du kan också pröva att införa pensum; jag ska läsa (minst) 15 sidor skönlitteratur varje dag, jag ska läsa (minst) 25 sidor faktalitteratur varje vardag etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: