Släng inte maten…igen

av jstenling

Sedan mitt förra inlägg om att inte slänga maten har flera vänner sagt att de blivit inspirerade och börjat försöka bättra sig när det vad som åker i sopkorgen. Roligt och motiverande att veta att i alla fall några blir inspirerade!

Här kommer lite fler tips om hur du kan hjälpa till att minska matsvinnet:

I butiken

  • Tidigare var jag en utpräglad “datumjägare” på alla datummärkta matvaror. Alltid köpa mjölken med “bästa” datum osv. Konsekvensen av detta blir ju dock bara att risken för att butiken måste kassera varor ökar. Nu försöker jag tänka när vi kommer att ha konsumerat det jag köper. Mjölk till exempel stannar aldrig mer än 3-4 dagar i kylskåpet och då räcker det om “bäst före” är fyra dagar framåt i tiden.
  • Välj frukt och grönt så att mognaden är anpassad till konsumtionsdagen. När det gäller exempelvis bananer kan man ta några som är mogna, några som är halvmogna och några som är omogna. Butiken slipper kassera och du får godare mat.
  • En del butiker har börjat med reakorg för bröd som håller på att gå ut på datum. Köp och frys in detta bröd. Om det är butiksbakat kan man med fördel skiva det innan man fryser in. Allt man stoppar i en brödrost smakar gott!
  • Fråga din handlare hur butiken hanterar färsk- och frysvaror som håller på att gå ut på datum. Säg att du gärna skulle vilja att de la varor med kort datum i en särskild kyl/frys. Köp dessa varor!
  • Om butiken har manuell chark, be att få köpa stumparna som blir kvar när man skivar exempelvis skinka. Funkar perfekt i pastasåser, pajer och liknande.

Det är vi som konsumenter som indirekt får betala för allt som butiken kasserar med högre priser.

Om ni har fler tips, kommentera gärna!

3 kommentarer to “Släng inte maten…igen”

  1. Köp ensam-bananer! De flesta bryter sina bananer från en klase och de som är ensamma ligger ofta kvar och blir dåliga. I en del affärer bjuds dessa bort till hungriga barn, men annars kan det vara idé att samla ihop ett antal istället för att ta en klase.

  2. Jättebra tips! Får jag sno dom och lägga på http://slangintematen.se? Kan hålla med Lisa om dilemmat med att lämna ensambananer. Men det brukar nästan alltid finnas någon som har brutit klasarna tidigare och då kan jag med gott samvete välja småklasar med varierande mognad.

  3. Hej! Ännu ett tips gällande bananer! De behöver aldrig slängas och man kan t o m köpa brunanasen. Skiva och frys in… använd i smoothies eller efterrätter. Så kan man även göra med champinjoner, fast de kanske inte används i efterrätter 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: