Slutkört

av jstenling

image Jag lånade boken Slutkört av Lars Henriksson för ett tag sen. Jag förväntade mig en bok om bilismen och hur den påverkat samhällsutvecklingen under 1900-talet. Till viss del innehåller den också det. Kapitlet om hur det svenska samhället anpassades till bilen enligt amerikanska mått under 50- och 60-talen är intressant, men inte speciellt uttömmande.

Några intressanta statistiska fakta från boken:

  • Hela 96 procent av alla sammanboende med barn har bil! Det förklarar varför vi så ofta möts av höjda ögonbryn när andra familjer får klart för sig att vi inte har någon bil.
  • Bilen står still 96 procent av tiden! Jag har sett andra siffror som är något lägre, men oavsett är det otroligt hur mycket vi är beredda att betala för något som används så lite.

Tyvärr lider stora delar av boken av att författaren anlägger ett tydligt socialistiskt perspektiv på verkligheten. Beskrivningen av hur ledningen på Volvo jagar effektivitet är väl intressant som ett tidsdokument, men har inte så mycket med bilismen som sådan att göra. De lösningar som skisseras för att nå ett samhälle mindre beroende av bilen har också en socialistisk prägel.

Gabriella Håkansson recenserade boken i DN tidigare i år och jag delar i stort hennes uppfattning.

Vi behöver mer litteratur som tar frågan om bilismen på allvar och kommer med konkreta praktiska lösningar. Slutkört hör tyvärr inte till den kategorin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: