Åker inte folk till gallerior och shoppar på helgerna mer nu jämfört med för tio år sedan?, frågade en vän nyligen. Jo, visst känns det så svarade jag. Antalet gallerior har ju i alla fall ökat explosionsartat de senaste decenniet.
SCB släppte för snart två månader sedan resultatet från sin återkommande tidsanvändningsstudie. Den genomförs vart tionde år och detta var tredje studien som publicerades. Fokus i medierapporteringen var väldigt mycket på obetalt hushållsarbete och vem som utför detta. Huvudsyftet med studien verkar också vara att fungera som data för jämställdhetspolitiken.
Hur ligger det till med shoppingen då? Om man tittar på senaste undersökningen har faktiskt kategorin “Inköp av varor och tjänster” minskat något jämfört med år 2000. Några saker man kan se är att tiden vi använder till att ta hand om våra barn totalt ökar något jämfört med 2000, men minskar jämfört med 1990. Tiden vi tar hand om andra fortsätter att minska. Vi lägger betydligt mer tid på att köpa än att ta hand om andra. Snittpersonen i Sverige lägger någonstans kring 3 timmar i veckan på inköp av olika slag.
Genomsnittlig tid för olika hemarbetsaktiviteter 2010, 2000 & 1990. Befolkningen 20-64 år. Alla veckodagar (Källa: SCB)
Om man tittar på hur vi fördelar vår fritid kan man se att social samvaro och läsning fortsätter att ta stryk på bekostnad av mediekonsumtion och hobbies.
Genomsnittlig tid för olika fritidsaktiviteter 2010, 2000 & 1990. Befolkningen 20-64 år. Alla veckodagar (Källa: SCB)
Jag tycker att staplarna är intressanta. Det är ett roligt tankeexperiment att sätta en stapel till noll och fundera på vad man skulle kunna göra med den tiden istället.
Se allt material om studien hos SCB. Det finns tabeller som delar upp på olika åldersklasser, småbarnsföräldrar, och så vidare.
Några artiklar från när studien publicerades:
Svenska män städar mer
Mer jämlikt hemarbete