Den omvända konsumtionspyramiden

av jstenling

Du handlar saker du behöver för din överlevnad, till exempel mat.

Du köper saker av varaktig art, till exempel bil eller hus.

Du shoppar saker som mestadels kan betraktas som lyxkonsumtion, till exempel kläder eller skor utöver det man behöver för att inte frysa.

Detta kallar jag konsumtionshierarkin.

För 60-70 år sedan såg konsumtionspyramiden ut så här:

image

Större delen av en familjs disponibla inkomst gick till att betala rena nödvändigheter. En normal familjs matkostnader utgjorde 50-75 procent av de samlade utgifterna.

Idag ser konsumtionspyramiden ut så här:

image

I takt med ökad disponibel inkomst går en allt mindre del till att betala för nödvändigheter och en allt större del till att shoppa. Enligt SCBs senaste statistik lägger snittfamiljen exempelvis 13 procent av sina utgifter på mat.

Den här utvecklingen kan man förstås se både positivt och negativt på. Å ena sidan är det skönt att inte hela inkomsten går till att ställa mat på bordet. Å andra sidan kan man ju fundera på hur det kommer sig att så många fortfarande har så mycket månad kvar i slutet av lönen?

Den gröna delen av pyramiden ovan kan du i stor utsträckning påverka vad du gör med. Där döljer sig en myriad av dagliga val kring hur du väljer att konsumera, eller avstå från att konsumera.

Glöm inte att pengar = livsenergi!

6 Responses to “Den omvända konsumtionspyramiden”

 1. Vilket bra och tydligt inlägg!

 2. Intressant!
  Titta gärna in och kommentera vår blogg!

 3. Sant! Och varför lägger vi så liten del av vår inkomst på mat nuförtiden? Och vad har prispressen på mat egentligen lett till?

  Nä shoppa mindre och handla bra mat, det är mitt recept!

  • Största anledningen till att vi lägger mindre del av inkomsten på mat idag är att vi har mycket högre disponibel inkomst jämfört med tidigare generationer. Visst har vissa livsmedel blivit billigare i reala termer, men många har också följt inflationen, eller till och med blivit dyrare. Vi skulle nog behöva lägga mer pengar på mat än vad vi gör idag för att få en produktion som tar större hänsyn till djur och natur, men en återgång till 50-75% av inkomsten behövs nog inte.

   Problemet med ”bra mat” är ju att det i många fall inte finns några bra alternativ i handeln idag.

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: