Leva etiskt: Ekologiskt köttinköp

av jstenling

Som jag skrivit om tidigare har jag inget vidare förtroende för det köttindustriella komplexet. Tyvärr verkar utvecklingen mot allt större importberoende av kött fortsätta eftersom andra länder tillåter billigare produktion = mindre hänsyn till djur och natur. Vi är i familjen nere på köttätande 1-2 middagar varje vecka. Till lunch äter jag för det mesta vegetariskt. Eftersom vi fortfarande inte har några planer på att bli vegetarianer känns det riktigt att faktiskt hitta kött som känns okej att köpa. Genom att köpa ekologiskt kött direkt från gården kortsluter man stora delar av kedjan som jag har har störst problem med. Djuren har ett bra liv som slutar på gården utan några onödiga transporter. Eftersom ekodjur också utfodras med merparten lokalproducerat grovfoder (inte importsoja från Brasilien) är det också en mer hållbar produktion.

Jag kollade runt lite på webben efter gårdsbutiker i Stockholmsområdet och hittade Husa Gård. Förra veckan beställde jag tillsammans med två andra familjer ett lamm som vi sedan hämtade hem i lördags. Vi passade samtidigt på att köpa lite blandfärs och korv som också är gjord med gårdens råvaror. Det var fullt i butiken och jag hade därför inte möjlighet att prata med Staffan som driver gården. Förhoppningsvis kan jag göra det nästa gång. Det finns dock mycket information på hemsidan om hur han bedriver verksamheten.

Är inte ekologiskt kött dyrare undrar du kanske? Jag vill ställa en motfråga: Är inte vanligt kött för billigt? Är det rimligt att föda upp levande djur under de förhållanden som råder i den konventionella köttindustrin? För mig är det inte rimligt och då är det enda etiskt riktiga att äta mindre kött och när jag gör det äta sådant som är producerat på ett sätt som jag kan stå bakom.

Den etiska dimensionen är närvarande i alla köpbeslut vi tar och även om jag ofta tänker på det när jag köper något följer jag knappast alltid den rätta vägen. Jag vill dock bli bättre och det här känns som ett steg i rätt riktning.

3 kommentarer to “Leva etiskt: Ekologiskt köttinköp”

 1. Hej Jonas!
  Alltid givande att läsa din blogg. Du får gärna e-posta mig ett par av dina favoritrecept på vegetariska rätter om du har möjlighet?

  Tack vare dig har jag funnit mycket givande läsning! Ligger förstås långt efter dig, men bättre sent än aldrig 😉 Läste monsterbiff till middag i somras +den hemliga kocken. De var intressanta. Håller på med ”An omnivore’s dilemma” nu. Skrämmande läsning! Utifrån detta funderar jag en del på hur vårt ”konventionella” jordbruk och köttproduktionen ser ut i Sverige och Norge. Blir inte helt mätt på det man får veta i ”monsterbiff till middag”. Känner du till ytterligare litteratur på detta område?

  Björn

  • Jag känner inte till någon annan bok om djurhållningen i Sverige. Om man pratar djuretik i allmänhet har Peter Singer skrivit ett par olika böcker, han med klassikern Djurens Frigörelse. Michael Pollan har ju också följt upp An omnivore’s dilemma med en annan bok som jag inte läst som heter In defense of food.

   Fast egentligen tror jag inte det är fler böcker vi behöver läsa. Vi måste bestämma oss om vi tycker att djurhållningen eller djurätande är något vi kan stå bakom och acceptera, eller om vi måste göra en förändring i vårt liv.

 2. Tack, skall checka upp Singer.

  Det är väl att göra det till mer en ideologisk fråga, istället för en ekologisk fråga? Även om de djur (och ”förädlade” arter av dessa) vi håller nu är offer för parasiterande från vår sida, så har djurhållningen ett ursprung i symbiosen mellan människa och djur. Jag är medveten om att jordens resurser inte uthålligt kan bära en köttkonsumtion på (eller i närheten av) den nuvarande nivån som vi har i västvärlden. Men jag är också ganska säker på att det i förlängningen skulle bli ett ekologiskt problem om vi helt slutade äta djur. Kanske skulle många ekosystem (till exempel stora delar av våra hav, som vi skadar på många olika sätt) må bra av en längre paus från vår skattning. Men i det långa loppet? Vad är din synpunkt om detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: