Som jag skrivit om tidigare har jag inget vidare förtroende för det köttindustriella komplexet. Tyvärr verkar utvecklingen mot allt större importberoende av kött fortsätta eftersom andra länder tillåter billigare produktion = mindre hänsyn till djur och natur. Vi är i familjen nere på köttätande 1-2 middagar varje vecka. Till lunch äter jag för det mesta vegetariskt. Eftersom vi fortfarande inte har några planer på att bli vegetarianer känns det riktigt att faktiskt hitta kött som känns okej att köpa. Genom att köpa ekologiskt kött direkt från gården kortsluter man stora delar av kedjan som jag har har störst problem med. Djuren har ett bra liv som slutar på gården utan några onödiga transporter. Eftersom ekodjur också utfodras med merparten lokalproducerat grovfoder (inte importsoja från Brasilien) är det också en mer hållbar produktion.
Jag kollade runt lite på webben efter gårdsbutiker i Stockholmsområdet och hittade Husa Gård. Förra veckan beställde jag tillsammans med två andra familjer ett lamm som vi sedan hämtade hem i lördags. Vi passade samtidigt på att köpa lite blandfärs och korv som också är gjord med gårdens råvaror. Det var fullt i butiken och jag hade därför inte möjlighet att prata med Staffan som driver gården. Förhoppningsvis kan jag göra det nästa gång. Det finns dock mycket information på hemsidan om hur han bedriver verksamheten.
Är inte ekologiskt kött dyrare undrar du kanske? Jag vill ställa en motfråga: Är inte vanligt kött för billigt? Är det rimligt att föda upp levande djur under de förhållanden som råder i den konventionella köttindustrin? För mig är det inte rimligt och då är det enda etiskt riktiga att äta mindre kött och när jag gör det äta sådant som är producerat på ett sätt som jag kan stå bakom.
Den etiska dimensionen är närvarande i alla köpbeslut vi tar och även om jag ofta tänker på det när jag köper något följer jag knappast alltid den rätta vägen. Jag vill dock bli bättre och det här känns som ett steg i rätt riktning.