Varmvattnets användande

av jstenling

Jag har under en längre tid funderat på hur jag använder varmvatten. Det går år förvånansvärt stora mängder energi för att värma vatten. För att värma en liter vatten en grad så behövs 4,17 kJ=1,16 Wh. För att värma en liter vatten från 10 grader till 60 grader (som är en vanlig temperatur på tappvatten) så går det åt 0,058 kWh. Det här rinner fort iväg, om ni ursäktar uttrycket. En normal svensk gör av med ungefär 66 liter varmvatten per dag. För att värma denna mängd vatten så går det åt ungefär 4 kWh energi. Totalt använder vi i Sverige någonstans mellan 10-12 TWh för att värma upp vatten per år. Det motsvarar tre Barsebäckreaktorer. Det är alltså inte små mängder vi pratar om.

Varmvattnet är lätttillgängligt i kranen och även om uppvärmningen kostar pengar så handlar det inte om tusentals kronor i månaden som man måste punga ut med. Incitamentet att spara är alltså inte stort. Jag har observerat hur jag använder vatten under en normal dag och tittat på hur jag kan förändra mitt beteende.

Det börjar på morgonen med en dusch. Jag blöter hela kroppen snabbt och stänger sedan av kranen under tiden som jag schamponerar och tvålar in kroppen. Sen duschar jag snabbt av mig schampo och tvål. Hela proceduren tar cirka 3 minuter, varav vattnet rinner under 1,5 minuter. När jag sköljer av badkaret efter duschen så gör jag det med kallt vatten.

Vissa dagar så rakar jag mig också med hyvel. Jag stänger avloppet i tvättstället det första jag gör och tar på så vis till vara på varmvattnet när jag blöter ansiktet. När jag rakat färdigt så sköljer jag av mig i ljummet vatten. När det är dags att rengöra tvättstället så slår jag över till kallt vatten istället.

Under dagen använder jag varmvatten till att tvätta händerna. Tidigare så lät jag alltid vattnet rinna under tiden som jag tvålade in händerna. Nu stänger jag alltid kranen mellan nedblötning och avsköljning.

Det sista stora användningsområdet för varmvatten i min vardag är i köket. Tidigare så sköljde jag alltid trasan i varmt vatten. Handdisk av grytor gjorde jag också alltid i varmt vatten. Nu gör jag det i kallt vatten och det fungerar precis lika bra! Det enda som är lite jobbigt är på vintern när kallvattnet är riktigt kallt så kan det bli svalt för händerna, men det vänjer man sig snabbt vid. Enda gången jag använder varmvatten i köket är för att diska riktigt skitig disk som inte blir ren annars.

De generella råden är alltså:

  • Låt aldrig, aldrig vattnet rinna när det inte behövs. Stäng kranen!
  • Det funkar förvånansvärt ofta precis lika bra med kallt vatten, exempelvis i köket. Prova, du kommer att bli förvånad!
  • Reglera flödet. Öppna inte kranen maximalt. För att exemelvis tvätta händerna så behöver man inte någon flodvåg, det tar lika lång tid att skölja med en liten stråle. Detta gäller genomgående när man öppnar kranen.

Jag uppskattar att jag utan tvekan halverat min förbrukning av varmvatten genom att följa ovanstående råd. Som du ser så behöver man inte heller försaka något, det handlar bara om att ändra sitt beteende. (Okej, ni som älskar att duscha och bada håller säkert inte med…)

Lycka till!

2 kommentarer to “Varmvattnets användande”

  1. Vill bara passa på att tipsa om min nya bästa kompis microfibermoppen. För det första så behöver jag inte längre dammsuga varje dag. Jag kör microfibermoppen torr genom huset istället, tro det eller ej men det blir faktiskt renare än med dammsugaren. För det andra så fungerar det alldeles utmärkt att våttorka golven med microfibermoppen som endast är sköljd i kallt vatten. Inget varmvatten och inga onödiga rengöringsmedel behövs. Fungerar det hos oss som har tre hundar som drar in hur mycket som helst så borde det ju fungera hos vem som helst.

  2. Tack för en riktigt läsvärd blogg som du tyvärr inte längre verkar skriva så aktivt på. Detta med varmvatten har jag inte tänkt så mycket. Bra att bli påmind om hur lätt det är att spara mer! Men jag har reducerat duschtiden med hälften helt nyligen och använder inte ens shampo längre utan tvättar håret med silat rågmjölsvatten ett par, tre gånger i veckan med överraskande gott resultat. Bättre hår utan tvekan.

    Angående Helenas nu gamla tips så vill jag puffa för det: Golven rengörs med torrmopp (men kan blötas och användas utan rengöringsmedel) som dammas av utanför fönstret. Dammsugaren används ytterst sällan när de få mattor jag har kan dammas ute istället.

    Denna mopp, SMART Microfiber, har jag köpt från Clas Ohlson för något år sedan och var bäst i test, svensktillverkad och det bästa städredskap jag någonsin investerat i! Inga tunga maskiner att ta fram och inga sladdar att krångla med, ingen el, inga dammpåsar eller oljud. Moppen står ständigt redo att användas och på två, tre minuter är hela hemmet dammoppat. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: