Köp vindandelar

av jstenling

Om du har lite pengar över och vill göra en insats för en grönare framtid så tycker jag att du ska fundera på att köpa vindandelar. Det du gör är att du köper andelar i en ekonomisk förening som bygger och driver vindkraftverk. Du får sedan köpa el från föreningen till ett fast förutbestämt pris. Beroende på skillnaden mellan föreningens pris och marknadspriset (som du normalt skulle betala) så får du en avkastning på din investering. Avkastningen är dock i form av lägre kostnad för din el och inte som någon utdelning i pengar från föreningen.

Jag har köpt mina vindandelar via O2 Energi som just nu har andelar till salu. Varje andel kostar 5000 kr och ger rätt att köpa 1000 kWh per år från föreningen till priset 13 öre / kWh. Vår förbrukning ligger på drygt 2000 kWh per år så jag har köpt två andelar. Om man förbrukar mindre el än vad man har köpt andelar så får man inte igen pengar på något sätt så det är bäst att köpa för lite. Köper man andelar via O2 Energi så är man bunden att även teckna leveransavtal för elen via O2 Energi. Om man förbrukar mer än det man har rätt att köpa via vindandelarna så levererar O2 Energi miljömärkt el enligt sina olika abonnemangspriser så man blir inte utan el helt plötsligt.

Det här är en investering och som med alla investeringar så finns det såklart risker. Några exempel:

  • Dyrare driftskostnader än man räknat med för verket gör att priset per kWh måste höjas.
  • Kortare livslängd på verket än vad man räknat med.
  • Kopplingen till O2 Energi för elabonnemanget, vad kommer de att ha för villkor i framtiden?
  • Föreningen går i konkurs.

Sammantaget så tycker jag dock det är en intressant möjlighet att göra en insats för miljön samtidigt som man får avkastning på sin investering. Kolla dock igenom priserna för abonnemangen och jämför med dina nuvarande villkor, det påverkar avkastningskalkylen!

Mer information finns på O2 Energis hemsida:
Så mycket kan du spara

One Comment to “Köp vindandelar”

  1. andra föreingar betalar tillbaka en del varje år så man får tillbaka hela insatsen till slut och även karlstads energi ger gratis el bara elskatt och cert ? vilka föringar har lediga andelar förutom o2? är o2 seriösa? deras vilkor ser mystiska ut företaget som äger verken och ekoföreingen som man köper ej av är olika och varför har de kontor på strandvägen fördyrande kostnad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: