Små beteendeförändringar kan ge stora resultat

av jstenling

Jag har i ett tidigare inlägg kritiserat vissa beteenden och kallat dem för miljöteater. Det finns dock andra förändringar som faktiskt kan göra en reell skillnad.

I Sverige fanns det 2006 4,164 miljoner bensinbilar i trafik. (Källa: SIKA) Varje bil rullar i genomsnitt 1325 mil per år. Snittförbrukningen av bensin för en bil var år 2005 1177 liter per år. (Källa: SCB) Medelförbrukningen per mil var alltså 0,89 l/mil. Vi vet att körstilen i stor grad påverkar hur mycket bränsle en bil förbrukar. Genom att köra på rätt sätt så kan man utan problem minska bränsleförbrukningen med 10%. Om däcken alltid har korrekt tryck så kan ytterligare 3% sparas.

Den svenska persontransportsektorn står för 21% av Sveriges koldioxidutsläpp. Om alla som kör bil började köra miljövänligt och pumpade däcken ordentligt så skulle Sveriges utsläpp av koldioxid minska med 2,8%! Utan att någon behöver göra något annat än att trycka försiktigare på pedalerna!

Läs Vägverkets broschyr om hur du kör miljövänligt. Jag har själv lagt om min körstil i enlighet med råden och kan berätta att det inte är något problem som helst att minska bensinförbrukningen med 10%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: